© Frank Bahnmuller

Nieuwe hoofdtribune zal Antwerp 51 miljoen euro kosten

Eind 2019 moet er een gloednieuwe Bosuil in Deurne staan. Naast de al vernieuwde Tribune 1 zullen ook de drie andere tribunes volledig ­vernieuwd worden én wordt de Bosuil helemaal rondgemaakt. Over de kostprijs van het project wilde Antwerp-eigenaar Paul Gheysens ­afgelopen weekend niets zeggen. Maar de ­kostprijs van de nieuwe hoofdtribune kan al een indicatie geven.

pego

Die werd in november vorig jaar officieel ­geopend en zou 21 miljoen euro hebben gekost, bevestigen ons verschillende bronnen. Initieel, want dan gaat het enkel over de pure bouw­kosten: voor materialen, aan onderaannemers, enz... De vennootschap die de bouw van de ­tribune regelde, ‘verkocht’ dat ‘naakte’ gebouw vervolgens aan Ghelamco Invest, de vastgoedpoot van Ghelamco, en rekende daarbij een ­fikse meerwaarde aan: tot 38 miljoen euro om precies te zijn, volgens insiders.

Jaarlijkse som

En wat heeft voetbalclub Antwerp daar dan mee te maken? Wel, Antwerp FC least die ­tribune en betaalt dus een jaarlijkse som aan ­Ghelamco Invest. Het eerste seizoen (vorig jaar dus) zou het gaan om 2,1 miljoen ­euro, vanaf dit seizoen om ongeveer 3,5 miljoen euro per jaar. En dat nog 14 seizoenen lang. Na 15 jaar loopt dat leasingcontract af en moet onderhandeld worden over de restwaarde van de tribune, als Antwerp FC die ook effectief wil aankopen. Op dat moment zal de club al minstens 51 miljoen euro (2,1 miljoen euro, plus veertien maal 3,5 miljoen euro) in leasing betaald hebben.

Of de club de geciteerde bedragen kan bevestigen? “Daar kan ik geen antwoord op geven”, zegt Antwerp-woordvoerder Dimitri Huygen. “Daarvoor moet u Ghelamco zelf contacteren.”

Bij Ghelamco Invest was niemand bereikbaar voor commentaar. Paul Gheysens zelf benadrukte afgelopen weekend dat de kostprijs van de nieuwe tribunes in elk geval veel lager zou zijn dan die van de hoofdtribune, waar ook veel meer extra’s moesten voorzien worden zoals loges, kantoren, fitnessruimte en kleedkamers.

MEER OVER Royal Antwerp FC