Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Rector Van de Walle na kortgeding Van Langenhove: "Uitspraak rechter grondig analyseren"

Dries Van Langenhove voor de rechtbank in Gent.Beeld Gianni Barbieux

Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, heeft in kortgeding deels gelijk gekregen in zijn rechtszaak tegen de Universiteit Gent. Hij zou de bibliotheek van de faculteit Rechten opnieuw mogen betreden, onder voorwaarden weliswaar. Van Langenhove blijft wel uitgesloten uit de Raad van Bestuur. De rector van de Universiteit Gent Rik Van de Walle laat in een eerste reactie weten "de uitspraak van de rechter grondig te analyseren".

en

De oprichter van Schild & Vrienden werd op 6 september door de universiteit geschorst nadat de vereniging in opspraak kwam. Hij kondigde eerder juridische stappen aan met zijn advocaten Johan Platteau en Joost Bosquet, en startte een procedure in kort geding op. De UGent meldde op 24 september dat hij zijn masterscriptie mag afronden, zolang hij de universitaire gebouwen niet langer betreedt, maar de zaak werd vorige week toch gepleit in kort geding voor de Gentse rechtbank van eerste aanleg.

Rector Rik Van de Walle ging volgens de rechter te ver in zijn uitspraken over Van Langenhove

"Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer", verklaarde Van Langenhove eerder. De rechter oordeelde dat de ordemaatregelen van de UGent "onrechtmatig en disproportioneel" waren, in die mate dat hem de toegang geweigerd tot alle gebouwen van de universiteit, zijn badge geblokkeerd werd en dat die maatregelen voor onbepaalde duur golden.

Niet in Raad van Bestuur

De rechter stelt nu dat Van Langenhove acht uur per week toegang krijgt tot de bibliotheek van de rechter om aan zijn masterscriptie te werken. Van Langenhove wou ook zijn plaats in de Raad van Bestuur van de UGent terug opnemen, maar de rechter in kort geding laat dat niet toe.

De advocaten van Van Langenhove hadden ook gevraagd om de universiteit een verbod op te leggen om via de pers communicatie te voeren over de Pano-reportage, maar die eis wordt afgewezen. Ook het opleggen van een dwangsom van 25.000 euro aan de UGent werd niet toegekend.

'Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer'

De rechtbank stelde dat een ordemaatregel geen verkapte tuchtmaatregel mag zijn. "Een ordemaatregel mag niet bedoeld zijn om schade te berokkenen en mag aan de betrokkene niet meer lasten opleggen dan nodig voor de goede werking van de dienst, precies omdat het niet de bedoeling om iemand te doen boeten voor schuldig gedrag", stelde de rechtbankvoorzitter.

Rector Rik Van de Walle ging volgens de rechter te ver in zijn uitspraken over Van Langenhove. "Het komt de rector niet toe om te overwegen dat de eiser (Van Langenhove, nvdr.) zich bezondigd heeft aan ernstige tuchtfeiten en strafbare feiten, dat de eiser verantwoordelijk is voor alles wat in deze reportage werd getoond en dat zijn uitleg/verdediging ongeloofwaardig overkomen, hetgeen de rector nochtans uitdrukkelijk doet in de aangevochten beslissing van 6 september 2018 en achteraf op het publieke forum ook nog eens herhaald blijkt te hebben", motiveerde de rechter. 

"Net zomin als de media in het algemeen en bepaalde journalisten in het bijzonder, komt het aan de rector/organen van de verweerster toe om zich bij voorbaat (en deels op het publieke forum) uit te spreken omtrent de schuld en verantwoordelijkheid van deze bepaalde student."

De rector reageert in een eerste reactie dat "dit in het verlengde ligt van de aangepaste ordemaatregel hij vorige week nam", zegt Rik Van de Walle. "We zullen de uitspraak van de rechter grondig analyseren om er vervolgens een correcte uitvoering aan te kunnen geven."