© BELGA

Negenduizend gezinnen zien Turteltaks dalen

Zowat 9.000 gezinnen voor wie de Vlaamse energieheffing opliep tot 770 euro, zien die factuur dalen tot 290 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het gaat om huishoudens die elektrisch verwarmen en dus erg veel verbruiken. Ook 18.000 zelfstandigen, vrije beroepers en kmo’s vallen in die categorie en moeten dus minder Turteltaks betalen.

Dat bevoegd minister Bart Tommelein (Open Vld) de energieheffing - beter gekend als de Turteltaks - wilde bijsturen, stond al langer vast. Concreet is nu beslist dat wie tussen 20 en 25 Mwh verbruikt nog 290 euro moet neertellen. Een pak minder dan 770 euro dus, maar wel nog steeds meer dan het gemiddelde van 100 euro.

Volgens Tommelein geniet “zowat elk gezin dat elektrisch verwarmt” van de verlaging. Voor de 2,3 miljoen gezinnen die minder dan 20 Mwh verbruiken, verandert er niets, net zomin als voor gezinnen en bedrijven in de hogere schalen. Wie tussen 25 en 50 Mwh uitkomt, zal dus bijvoorbeeld nog steeds 770 euro verschuldigd zijn.

De nu besliste verlaging kost 13 miljoen euro, een fractie van de miljardenschuldenberg die de heffing moet wegwerken. Om de maatregel te bekostigen, zal de heffing iets langer lopen dan oorspronkelijk was voorzien.

De energieheffing nog verder verlagen is “op dit moment geen optie”, zegt Tommelein. “De heffing dient in de eerste plaats om de schuldenput uit het verleden te dempen, en in tweede instantie om ervoor te zorgen dat Vlaanderen geen nieuwe schulden maakt bij de uitbetaling van de groenestroomcertificaten. We kunnen de engagementen die daar vroeger voor zijn aangegaan nu eenmaal niet verbreken”, argumenteert de Open Vld’er. Pas als Vlaanderen sneller dan verwacht de omslag zou maken naar hernieuwbare energie, komt er eventueel ruimte vrij voor een verlaging.

De Vlaamse energieminister benadrukt tot slot dat mensen hun elektrische verwarming best vervangen. Elektrisch verwarmen is immers weinig rendabel. “Om één graad te verwarmen verbruik je drie tot vier keer zoveel energie als met een warmtepomp”, aldus Tommelein. Warmtepompen zijn het meest milieuvriendelijke alternatief en komen in aanmerking voor premies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer