Direct naar artikelinhoud
Migratie

Getuige bij politieactie tegen transitmigranten dient klacht in tegen agenten

Diego Dumont.Beeld RV

Een inwoner uit Hannuit filmde naar eigen zeggen de politiecontrole op een groep transitmigranten in het station van Landen, toen hij tegen de grond werd gewerkt door agenten. Hij dient klacht in tegen politiegeweld. 

Maandagavond hebben verschillende politiezones bij een gecoördineerde actie 29 migranten opgepakt. In het station van Landen is een getuige daarbij hardhandig aangepakt. 

'We stonden te filmen op ongeveer 2 meter van de agenten, maar zonder de actie te hinderen'
Charlotte Dumont, dochter getuige

"Mijn vader wachtte op mij in het station, maar op dat moment was er een politieactie bezig", vertelt dochter Charlotte Dumont. "Omdat ik begaan ben met het lot van de migranten, ben ik erheen gestapt om de actie vast te leggen met mijn gsm. Ook mijn vader stond daar te filmen."

Charlotte Dumont woont in Brussel en is actief bij Comac, de studentenbeweging van PVDA. Haar vader, Diego Dumont, heeft een winkel in Hannuit, vlakbij Landen. Hij maakt deel uit van het burgerplatform dat migranten huisvest, maar was die avond enkel in het station om zijn dochter op te pikken. 

"We stonden te filmen op ongeveer 2 meter van de agenten, maar zonder de actie te hinderen", zegt Charlotte Dumont. Dat lijkt inderdaad het geval op de beelden die De Morgen kon bekijken.

Een beeld dat Charlotte Dumont maakte van de politieactie in Landen.Beeld RV

Bloedend gezicht

Op de beelden is te zien hoe een agent op hen toe stapt om te zeggen dat ze moeten stoppen met filmen. De Dumonts maken daarop duidelijk dat ze dat recht hebben, zolang ze de beelden niet zomaar verspreiden.  

"Mijn vader wou zijn identiteitskaart nemen, maar enkele agenten hebben hem in de nek en bij de armen gegrepen en hem op de grond geduwd. Met twee zaten ze op zijn rug, terwijl hij zei dat hij rustig was."

Door zijn val begon zijn neus te bloeden en zijn wang op te zwellen. Agenten hebben hem meegenomen naar een politieauto voor zijn aanhouding en hem naar het ziekenhuis van Tienen gebracht. Daar zijn volgens Charlotte enkele kneuzingen vastgesteld.  

'We denken dat de agenten op zijn minst onder druk stonden doordat ze wisten dat de staatssecretaris op komst was'
Charlotte Dumont

's Anderendaags hebben ze klacht ingediend bij de politie van Hannuit. Een klacht bij het Comité P is in voorbereiding. 

Bestuurlijk aangehouden

De politiezone stelt dat de man bestuurlijk werd aangehouden, omdat hij de controle probeerde te verhinderen.

"Het filmen van een controle is wel toegelaten, het verhinderen van een controle niet", zegt korpschef Serge Van Brabant. "Die man heeft zich ostentatief gemoeid met de controle en bemoeilijkte zo het werk. Daarom heeft men geprobeerd om hem op afstand te houden, maar daarbij is hij gevallen. Hij is niet op de grond geduwd en er zijn geen slagen uitgedeeld."

Staatssecretaris op komst

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was aanwezig bij de politieactie en verspreidde een foto van de aangehouden migranten in het station met de woorden "We werken verder". 

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Charlotte Dumont kwam de staatssecretaris net aan toen de agenten haar vader naar de politiewagen escorteerden. 

"We denken dat de agenten op zijn minst onder druk stonden doordat ze wisten dat de staatssecretaris op komst was", zegt Dumont.

"Daar ga ik me niet over uitspreken", zegt korpschef Van Brabant. "Ieder doet zijn werk naar best vermogen en het doet er niet toe wie daar dan bij aanwezig is."