Direct naar artikelinhoud
Irak

Drie kogels maken einde aan sprookje in witte Porsche: opnieuw prominente Iraakse vrouw geliquideerd

Tara Fares.Beeld Instagram/Tara Fares

"Ze willen je niet zien winnen", schreef Tara Fares Shamoun (22) aan het begin van deze zomer op Instagram, poserend voor haar auto: een witte Porsche Cabrio met rode lederen bekleding. Vorige week donderdag werd de twintiger doodgeschoten toen ze in diezelfde Porsche een ritje maakte door de straten van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Tara Fares, dochter van een Iraakse vader en een Libanese moeder, was één van de populairste socialmediafiguren in Irak. In 2014 werd ze uitgeroepen tot Miss Bagdad. Haar Instagram-account heeft 2,8 miljoen volgers. Op Instagram is Tara Fares hoofdrolspeler in een wereld waarvan buiten Irak slechts weinigen weten dat die bestaat en die de meeste inwoners van Irak als een sprookje moet voorkomen. Een leven in extreme weelde in een verwoest land.

Op foto’s en filmpjes zie je Tara Fares rondrijden in haar witte Porsche, sushi eten in het peperdure Divan hotel, poseren in wufte jurken en naar het buitenland reizen met een peperduur paspoort van het Caribische eiland Kitts en Nevis, dat paspoorten verkoopt aan rijke inwoners van landen zoals Irak, die anders bijna nergens een visum kunnen krijgen.

Lees hieronder verder

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Meer dan een Iraakse socialite

In Irak, een land met een overwegend islamitische bevolking, waar veel vrouwen een hoofddoek dragen, lacht de christelijke Fares je tegemoet met los haar, gestoken in modieuze westerse kleding. Maar ze toont zich meer dan een Iraakse socialite: de twintiger schrijft ook over Alan Kurdi, de Koerdische peuter die in 2016 om het leven kwam tijdens de boottocht naar Europa. ‘Ik leefde met je mee en mijn hart stierf van menselijkheid.’ De openingspost? Een bericht over een bombardement in Bagdad in mei 2016.

Haar liquidatie, afgelopen week op klaarlichte dag in het centrum van Bagdad, wordt door de plaatselijke autoriteiten hoog opgenomen: het is de vierde op een prominente Iraakse vrouw in ruim een maand tijd. Plastisch chirurg Rafif al Yasiri, eigenaar van de medische kliniek ‘Barbie’, stierf in augustus onder verdachte omstandigheden in haar woning in Bagdad. Hetzelfde lot trof Racha al Hassan, eigenaresse van schoonheidssalon ‘Viola’. De moord op een vierde vrouw, de politieke activiste Suad al Ali in Basra, leidde tot een oproep tot onderzoek van de Verenigde Naties.

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

Schoonheid en uiterlijk

In drie van de vier gevallen gaat het om vrouwen die zich professioneel uitsluitend bezighouden met schoonheid en uiterlijk. Op het eerste gezicht is dat een traditionele levensinvulling voor een Iraakse vrouw, maar mogelijk toch nog steeds te bedreigend voor fundamentalistische krachten in Bagdad, waar vrouwen zonder hoofddoek en in een rok tot net over de knie weliswaar gangbaar in het straatbeeld zijn, maar ook met argwaan worden bekeken.

Het roept de vrees op dat in Irak, een jaar nadat IS goeddeels werd verslagen, de golf van aanslagen is teruggekeerd op vrouwen die zich niet kleden naar fundamentalistische islamitische normen. Het model Shima Qassem, Miss Bagdad in 2015 – een jaar na Tara Fares – spreekt deze week in een video op YouTube de angst uit dat zij het volgende slachtoffer zal zijn.

Lees hieronder verder

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Nancy Sinatra

Tara Fares, volgens het Iraakse tv-kanaal Al Dostor op haar 16de uitgehuwelijkt en nu gescheiden moeder van een zoontje, nam de aanhoudende bedreigingen aan haar adres niet serieus. Wel plaatste ze aan het begin van deze zomer de songtekst van Nancy Sinatra op Instagram: ‘Bang bang, he shot me down / Bang bang, I hit the ground / Bang bang, that awful sound / Bang bang, my baby shot me down.’

Drie kogels maakten een einde aan haar leven. De afgelopen jaren verbleef het voormalige fotomodel vooral in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio van Irak, waar het op straat veiliger is en het leven lichter. Pas de afgelopen weken, toen het gevaar van IS definitief geweken leek en in de Iraakse hoofdstad het ene café na het andere opende, vertoonde ze zich weer vaker in Bagdad in haar open Porsche.