Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Nog meer problemen in kernreactor Tihange 2: betonijzer ligt niet volgens plan

Nog meer problemen in kernreactor Tihange 2: betonijzer ligt niet volgens plan
Beeld BELGA

Er zijn nieuwe problemen aan het licht gekomen bij kernreactor Tihange 2. Net als in Tihange 3 ligt ook hier de wapening van het beton in een bunkergebouw niet waar ze volgens de plannen zou moeten liggen. Dat hebben uitbater Engie Electrabel en de nucleaire waakhond FANC aan VRT NWS bevestigd. 

"We hebben inderdaad anomalieën gevonden bij de stalen bewapening en dat is absoluut transparant doorgegeven aan het FANC", zegt Thierry Saegeman, nucleair topman bij Engie Electrabel, aan de VRT-nieuwsredactie. De wapening moet de bunker extra beveiligen bij een zware klap, zoals een vliegtuiginslag.

Het probleem wordt nu geanalyseerd. "Van zodra we hier een volledig zicht op hebben, zullen wij overgaan tot de berekening, metingen en de herstellingen die nodig zijn", aldus nog Saegeman.

"Er zijn inderdaad indicaties dat die wapening niet helemaal klopt", zegt ook FANC-topman Frank Haerdeman. "Maar we hebben nog geen omstandig verslag ontvangen van hoe ernstig het nu precies is en wat de gevolgen ervan zijn."

Heropstart

Volgens de huidige planning zou reactor Tihange 2 op 1 juni 2019 weer opgestart worden. Het is nog onduidelijk of dat effectief het geval zal zijn. Saegeman garandeert dat de kernreactor pas weer zal worden opgestart wanneer het FANC groen licht geeft. 

Toen het probleem bij Tihange 3 bekend raakte, zei Engie Electrabel te veronderstellen dat het staal verschoven is bij het gieten van het beton.