© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

CD&V houdt voet bij stuk: hoe moet het nu verder?

Het politiek bestuur van CD&V zit dinsdagmiddag samen over de vastgelopen begrotingsbesprekingen en is niet van plan om af te wijken van de meerwaardebelasting waar ze zo op aandringt. CD&V wil die meerwaardebelasting absoluut parallel invoeren met de hervorming van de vennootschapsbelasting.

CD&V koppelde haar voorstel over een meerwaardebelasting op aandelen aan een voorstel van de N-VA dat de vennootschapsbelasting wil verlagen. Premier Michel kwam met een compromisvoorstel dat inhield dat een meerwaardebelasting op aandelen “bestudeerd” zou worden. Onvoldoende voor CD&V, dat nog dit jaar een beslissing wil, aldus De Standaard. Peeters verliet daarop gisteravond de onderhandelingen “voor een korte pauze”. Iedereen ging er van uit dat hij snel zouden terugkeren, maar dat deed hij niet. Ongezien, klinkt het in de Wetstraat.

Marc Coucke

In de loop van de nacht stuurde Peeters wel een nieuw voorstel naar zijn collega’s en een uitnodiging om om 9 uur vanmorgen opnieuw samen te zitten. In het CD&V-voorstel komt er “een belasting van meerwaarden op aandelen in de vennootschaps- en personenbelasting”. Er wordt niet meer gesproken over een onderscheid tussen genoteerde en niet-genoteerde aandelen.

In het voorstel dat gisteren de hele dag op tafel lag, gingen vennootschappen nog ontsnappen. Bekendste voorbeeld is Marc Coucke die zijn bedrijf voor 2,5 miljard euro verkocht zonder één euro belasting te betalen. In het nieuwe voorstel van CD&V zou Coucke wel betalen. Maar vooral bij Open Vld is men beducht dat wie onderneemt getroffen wordt.

Het CD&V-voorstel is eigenlijk samen te vatten in vier punten:

  1. 1. Een meerwaardebelasting op beursgenoteerde aandelen, obligaties en aandelenfondsen. Maar niet op aandelen in KMO’s en start-ups, op de eigen woning, op spaarrekeningen of op auto’s;
  2. 2. Een belasting van 30% op de meerwaarde die binnen het jaar gerealiseerd wordt. Het tarief vermindert daarna met 5% per jaar wanneer men de aandelen en obligaties langer aanhoudt;
  3. 3. Een vrijstellingsdrempel van 50.000 euro per persoon over een periode van 10 jaar. Voor koppels tweemaal 50.000 euro of samen 100.000 euro;
  4. 4. Minderwaarden zijn aftrekbaar en er is een vrijstelling voor herinvestering in starters.

Compensaties

Het politiek bestuur van CD&V zit dinsdagmiddag samen over de vastgelopen begrotingsbesprekingen. “Eén ding is duidelijk: als men de belastingen wil verlagen voor de vennootschappen, dan moet men dat ook kunnen financieren. Anders zitten we met dezelfde problemen als met de taxshift, die ook ondergefinancierd was”, zo klonk het bij Eric Van Rompuy, voorzitter van de Kamercommissie Financiën.

Van Rompuy waarschuwt dat een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20 procent “op kruissnelheid 4 miljard euro kost”. “Dat moet dus gecompenseerd worden. En één van die compensaties is voor ons meer fiscale rechtvaardigheid.”

Fair verdeeld

Even voordien had Kamerfractieleider Servais Verherstraeten voor de VRT-micro’s al benadrukt dat CD&V zich helemaal niet alleen voelt. “Ik denk dat er een gevoel in de samenleving leeft dat we moeten knokken voor rechtvaardigheid. De bevolking is bereid inspanningen te doen, als dat ook allemaal fair verdeeld is.”

“Laat ons daar dus een goed evenwicht in vinden”, aldus nog Verherstraeten. “Een belastingverlaging voor de vennootschappen is nobel, maar daarnaast een meerwaardebelasting is ook rechtvaardig en nobel. Laat ons de twee samen doen.”

Bij CD&V klinkt intussen dat het voorstel van de partij allerminst te nemen of te laten is. Het werd sinds zaterdag trouwens al bijgestuurd. Zo bleek maandagnacht uit een gelekte tekst al dat CD&V mikt op “een coherent regime voor de belasting van meerwaarden op aandelen in de vennootschaps- en personenbelasting”. Voorheen was enkel sprake van de personenbelasting, waardoor meerwaarden geboekt door vennootschappen en andere vehikels buiten schot zouden blijven.

Maar ook over de modaliteiten valt uiteraard nog te onderhandelen, klinkt het nog. Denk aan het precieze bedrag van de vrijstelling of de snelheid waarmee het tarief zou dalen naarmate aandelen langer in portefeuille gehouden worden.

Deadline

Premier Charles Michel consulteerde dinsdagvoormiddag al met de partijen van de meerderheid. De beleidsverklaring van dinsdagmiddag is intussen uitgesteld, maar bedoeling is om de onderhandelingen over de begroting en de bijkomende structurele hervormingen voort te zetten. De vraag is waar en wanneer die gesprekken zullen hervatten.

Dat hij zijn State of the Union moet uitstellen is ongetwijfeld een opdoffer voor premier Michel. Maar een primeur is het niet. Ook zijn voorganger - PS’er Elio Di Rupo - moest zijn laatste beleidsverklaring in 2013 bijvoorbeeld ook noodgedwongen uitstellen door het aanslepende begrotingswerk.

Zaterdag 15 oktober moet de Belgische begroting binnen zijn bij Europa. Is dat niet zo, riskeert ons land daarvoor niet alleen op de vingers te worden getikt. Europa kan ook een boete opleggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER