Direct naar artikelinhoud
Brussel

Brussels Conservatorium met eindeloze lijst van gebreken krijgt eindelijk make-over

"Zeker een derde van de gebouwen kunnen we niet gebruiken wegens instortingsgevaar", zegt Kathleen Coessens, directeur van het Brussels Conservatorium.Beeld Isabel Pousset

Het Koninklijk Conservatorium van Brussel krijgt een make-over. Die is al lang nodig, maar zal toch nog even op zich laten wachten. Beliris heeft een studiebureau aangesteld om de restauratie voor te bereiden, maar een concrete startdatum voor de werken is er nog niet. Prijskaartje: 60 miljoen euro.

De lijst is eindeloos: de verwarming en de ventilatie moeten worden vernieuwd. De grote concertzaal moet worden gerestaureerd. Er moet een nieuwe zaal voor kamermuziek komen, en een repetitiezaal voor een symfonisch orkest. Er moeten artiestenloges worden gebouwd, de klaslokalen moeten opnieuw worden ingericht. Het klassieke orgel uit 1890 is al lang aan een restauratie toe, en er moeten extra leslokalen én een bibliotheek worden bijgebouwd.

Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Zeggen dat het Koninklijk Conservatorium van Brussel in slechte staat verkeert, is een understatement vanjewelste. De vorige directeur, Peter Swinnen, hekelde meermaals de abominabele toestand van het ooit iconische gebouw: het regende binnen, in de concertzaal gierde de wind door gaten in de muur, er vielen brokstukken van de gevel. 

“Zeker een derde van de gebouwen kunnen we niet gebruiken wegens instortingsgevaar”, bevestigt huidig directeur Kathleen Coessens. Tot overmaat van ramp kwam de grote concertzaal de afgelopen twee winters zonder verwarming te zitten. In het voorjaar heeft de Regie der Gebouwen dan toch een nieuwe verwarmingsketel geplaatst.

Voorstudies

Maar nu is er eindelijk zicht op permanente beterschap. Beliris, het samenwerkingsfonds tussen de federale overheid en het Brussels Gewest, heeft Origin-A2RC-FVWW, een tijdelijke vereniging van drie architectenbureaus, aangesteld als studiebureau voor de restauratie én de uitbreiding van het Conservatorium. “Dit is een ingrijpend project”, zegt Wouter Willems van FVWW. “Enerzijds is er een zware restauratie van het erfgoed voorzien, anderzijds is er nood aan extra oppervlakte, voor meer leslokalen, muzieklokalen, repetitieruimtes en de bibliotheek.” 

Daarom zal er, naast de restauratie van het beschermde Cluysenaargebouw aan de Regentschapstraat en vijf beschermde panden in de Wolstraat, ook een nieuw gebouw komen op het binnenplein.

“De komende maanden zullen we ons ontwerp verder verfijnen, en aftoetsen met de verschillende instanties: het departement Stedenbouw, Monumentenzorg, de brandweer...”, legt Willems uit. “En we doen voorstudies naar de concrete, gedetailleerde structuur van het gebouw.” 

De werken zelf zouden pas in 2023 beginnen, zo communiceerde bevoegd minister Didier Reynders

Die studiefase zou zo'n zes maanden tot een jaar in beslag nemen. Toch zouden de werken zelf pas in 2023 beginnen, zo communiceerde bevoegd minister Didier Reynders (MR). Bij de architecten valt te horen dat dat ook sneller zou kunnen. De werken zelf zouden zo'n 2,5 jaar vergen. Voor de totale kostprijs heeft Beliris een investeringsbudget van 60 miljoen euro uitgetrokken.

Bij het Conservatorium zijn ze tevreden met de concrete plannen. “Het is een project dat de drie krachtlijnen van het Conservatorium volgt: muziekonderwijs, muziekonderzoek en de beoefening van de kunsten”, reageert Coessens. Hoe het Conservatorium zijn werk zal voortzetten tijdens de restauratie, moet nog blijken. “Dat zal niet eenvoudig zijn. We hebben ook nog een klein gebouw aan de Zavel. We werken nu met de Erasmushogeschool (waar het Conservatorium deel van uitmaakt, EWC) om dat gebouw zo performant mogelijk te maken. Maar dan moeten we natuurlijk nog een oplossing vinden voor de concertzaal en de bibliotheek.”