Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het Gentse rood-groen kartel in moeilijkheden en meer: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Elke Decruynaere (Groen) en Rudy Coddens (sp.a) van het Gentse kartel.Beeld Wouter Van Vooren

Het Gentse kartel zit in de problemen, Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters doet zijn koude oorlog met Bart De Wever weer hoog oplaaien en wie is Félicia Mukendi-Kalonji, die binnenkort voor het eerst gaat stemmen? Dit moet u onthouden van deze ochtend.

In het nieuws

1. Economen waarschuwen voor nieuwe eurocrisis: "Italië zet muntunie op losse schroeven"

De Italiaanse balorigheid houdt de hele eurozone in haar greep. Na de Italiaanse begroting dit jaar even in het rood te laten duiken, belooft premier Conte de overheidsschuld versneld af te bouwen. Maar is dat voldoende? "Het voortbestaan van de muntunie hangt ervan af."

2. Schimmel in sociale woningen doet Gents kartel zweten

Het parket is een onderzoek gestart naar sociale woningen in Gent. Aanleiding is een VRT-reportage waaruit blijkt dat er ongeschikt verklaarde woningen vol schimmel worden verhuurd. Ook sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent zegt de problematiek aan te zullen pakken. "We moeten dit snel oplossen", zegt schepen Elke Decruynaere (Groen).

In een interview met Terzake kon Decruynaere maar moeilijk antwoorden op moeilijke vragen. "Bij Groen zijn lichten uitgegaan, dit is een van de slechtste politieke interviews sinds lang", vindt oud-journalist Walter Zinzen.

De sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk in Sint-Amandsberg.Beeld screenshot VRT

3. Kris Peeters: "Waarom bemoeit Bart De Wever zich eigenlijk met mijn privéleven?"

Antwerps CD&V-lijsttrekker en vicepremier Kris Peeters reageert in een interview met Knack op de uithalen en steken onder water van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die verwijst vaak naar Peeters als 'de man uit Puurs' of 'de transmigrant'. "Ik vraag andere politici toch ook niet naar hun tweede verblijf?", reageert Peeters.

4. Jeremy Hunt kan zomaar de opvolger worden van Theresa May. Wie is hij?

Jeremy Hunt kan zomaar de opvolger worden van Theresa May. De wat kleurloze minister van Buitenlandse Zaken doet goede zaken op het jaarlijkse congres van de Conservatieve Partij. Althans: dat deed hij, tot hij de EU vergeleek met de Sovjet-Unie. Wie is hij?

Jeremy Hunt.Beeld Photo News

5. Sulawesi na aardbeving en tsunami getroffen door vulkaanuitbarsting

Op Sulawesi is er na de aardbeving en tsunami van afgelopen week nu ook een vulkaan uitgebarsten. De bijna 1.800 meter hoge Soputan spuwde as en rook zo’n 4 kilometer de lucht in. De autoriteiten waarschuwen voor modderstromen.

In het getroffen Palu is er ondertussen niets meer, ziet correspondent Michel Maas. Geen stroom, geen water, geen eten. Wel al meer dan 1.200 tsunamidoden. Agenten kijken toe hoe winkels worden leeggeplunderd op het zwaar getroffen Indonesische eiland Sulawesi. "U kunt beter niet verder rijden. Het is daar niet pluis."

6."Met de verkiezingen in zicht begint N-VA te roepen: ‘Kijk die moslima’s!’”

Welke kant draait studentenstad Leuven op na het tijdperk-Tobback? Een coalitie tussen sp.a en N-VA is alvast uitgesloten. Wordt het linksom met Mohamed Ridouani (sp.a), of rechtsom met Lorin Parys (N-VA)? "Wie verandering wil moet niet bij sp.a zijn. Je kunt evengoed op de boot staan wachten in het station."

Dubbelinterview met Lorin Parys (N-VA) en Mohamed Ridouani (sp.a).Beeld Bob Van Mol

Tip van de redactie

Mucopatiënt en onverwacht de 30 gehaald: "Ook wij zijn nu bezig met ons pensioen"

"Als je geluk hebt, word je achttien jaar." Met dat vonnis groeiden mucopatiënten ooit op. Maar ondertussen zijn velen onder hen thirtysomething, en wachten levens­keuzes waar ze nooit van durfden te dromen. "Doen zoals iedereen, dat is nog altijd wennen."

Aan het koffieapparaat

1. Drie kogels maken einde aan sprookje in witte Porsche: opnieuw prominente Iraakse vrouw geliquideerd

"Ze willen je niet zien winnen", schreef Tara Fares Shamoun (22) aan het begin van deze zomer op Instagram, poserend voor haar auto: een witte Porsche Cabrio met rode lederen bekleding. Vorige week donderdag werd de twintiger doodgeschoten toen ze in diezelfde Porsche een ritje maakte door de straten van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

2. "Trump pleegde fiscale fraude en kreeg 413 miljoen dollar uit imperium vader"

De Amerikaanse president Donald Trump kon via schimmige belastingconstructies profiteren van de rijkdom van zijn vader. Dat schrijft The New York Times dinsdag. 

3. Voting virgins: "Ze riepen: 'Hey, sexy chocolade, kom eens hier.' En niemand kwam tussenbeide"

Op 14 oktober trekken duizenden jongeren voor het eerst naar de stembus. Elke dag laat De Morgen een van die 'Voting Virgins' aan het woord. Vandaag: Félicia Mukendi-Kalonji (19) uit Lebbeke. "Soms kijk ik naar de politiek en denk ik: voeren die een showke op?"

Félicia gaat binnekort voor de eerste keer stemmen.Beeld Tine Schoemaker