Direct naar artikelinhoud
UZ Gent

Ex-professor UGent veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag

Universitair Ziekenhuis Gent.Beeld Yves Masscho

Een voormalig diensthoofd van het UZ Gent en UGent-gastprofessor is veroordeeld voor ongewenst seksueel gedrag op het werk.  Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. Hij krijgt een boete van 12.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

De ex-professor sprak van "een complot" binnen het UZ om hem buiten te krijgen, maar de getuigenissen van vier vrouwen waren voldoende bewijs. Er is sprake van ongeoorloofde aanrakingen en misbruik van een machtspositie in een periode tussen 2010 en 2014.

"Er was een machtspositie van de beklaagde", stelde de arbeidsauditeur bij de behandeling van de zaak. "Als diensthoofd, of als professor was hij promotor of gaf hij les aan de vrouwen. Hij lokte de slachtoffers met coachingtips of begeleiding, maar hij had losse handjes. De verklaringen van de slachtoffers zijn geloofwaardig. Ze vreesden voor represailles en jobverlies."

De professor in kwestie, die niet langer aan het UZ of de UGent verbonden is, vroeg de vrijspraak. "Dit was een georkestreerde operatie, een complot. Ik denk dat de vier dames elkaar gevonden hebben. Ze hebben hun verhaal gaandeweg aangedikt met allerlei zaken die niet kloppen. Ik moest eruit."

'De slachtoffers vreesden voor represailles en jobverlies'
arbeidsauditeur

Grens overschreden

De rechtbank oordeelt nu dat de man "een beledigende en bedreigende werksfeer" had gecreëerd om de "grens van het welvoeglijke op seksueel vlak te overschrijden". Dat ging "gepaard met een vorm van machtsmisbruik, in de wetenschap dat de vrouwen zich moeilijk tegen hem konden keren als hiërarchische meerdere".

Twee vrouwen kregen een schadevergoeding van 1.000 euro toegekend, en één vrouw kreeg zoals gevraagd 1 euro morele schadevergoeding.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie