Direct naar artikelinhoud
Ongeval Oss

Fabrikant stapt naar rechter om Stint-verbod terug te draaien

Een Stint in Haacht.Beeld Sven Ponsaerts

De fabrikant van de Stint wil via de rechter afdwingen dat de elektrische bolderkarren weer de weg op mogen. Via een kort geding hoopt het bedrijf dat er een streep gaat door het besluit van de Nederlandse minister van Infrastructuur Van Nieuwenhuizen om de 3.500 Stints juist van de weg te halen.

De advocaat van het bedrijf, Marieke Coumans, bevestigt een bericht daarover van RTL Nieuws. Volgens Coumans heeft de minister onvoldoende afgewogen wat de gevolgen van haar besluit zouden zijn. "Het is een heel verstrekkende maatregel, een beschikking zonder belangenafweging. De vraag is of zoiets wel kan op basis van een verkennend technisch onderzoek dat nog niet eens is afgerond. En of de manier waarop de Inspectie Leefomgeving en Transport de problemen met de Stint schetst, wel juist zijn."

Lees ook: Wat is de Stint, het voertuig dat betrokken was bij de treinaanrijding in Nederland?

Licht aan de horizon

Het bedrijf wil dat er een streep door het besluit van Van Nieuwenhuizen gaat. Coumans: "Ze had er ook voor kunnen kiezen om de Stints voor bepaalde tijd niet meer tot de weg toe te laten. Dat had meer zekerheid aan gebruikers gegeven, dan is er nog licht aan de horizon."

Voorlopig onderzoek van de inspectie heeft volgens Van Nieuwenhuizen potentiële veiligheidsrisico’s aan het licht gebracht, net als twijfels over de technische constructie van de Stint. Die kan stilvallen of helemaal niet meer remmen, aldus de inspectie. Van Nieuwenhuizen verbood de 3.500 Stints daarom "uit voorzorg" nog langer de weg op te gaan.

Aanvullend commentaar

Afgelopen weekeinde werd Edwin Renzen, directeur van Stint Urban Mobility, met spoed ontboden door de inspectie voor overleg. Hij kreeg daar de keus voorgelegd om alle Stints terug te roepen, maar weigerde dit. Renzen is het nog altijd niet eens met de conclusies die de inspectie trekt na bijna twee weken onderzoek en vindt dat zijn weerwoord onvoldoende is meegewogen in de besluitvorming. Vandaag heeft het bedrijf nog eens aanvullend commentaar gegeven op de conclusies van de inspectie.

Volgens Coumans heeft het besluit van Van Nieuwenhuizen de fabrikant in financieel opzicht hard geraakt. "Het bedrijf levert geen Stints meer, dan gaat het hard. Bij bedrijven waar het minder gaat, zie je de inkomsten langzaam teruglopen. In dit geval is daar geen sprake van." De helft van alle Stints is gekocht door vooral kinderopvangorganisaties, de andere helft wordt geleased.