Direct naar artikelinhoud
CO2-uitstoot

Europees Parlement: uitstoot CO2 door auto’s moet met 40 procent omlaag

Fileverkeer in Brussel.Beeld REUTERS

De CO2-uitstoot door auto’s moet de komende tien jaar een stuk verder omlaag dan de Europese Commissie zich heeft voorgenomen. In plaats van een reductie met 30 procent, moeten auto’s in 2030 gemiddeld 40 procent minder CO2 uitstoten, heeft het Europees Parlement vandaag bepaald.

De stemming is een nederlaag voor de commissie en de Europese auto-industrie. Die vindt de nu voorgestelde reductie veel te rigoureus en stelt dat daardoor veel banen verloren zullen gaan. De auto-industrie worstelt met dalende verkopen van dieselauto’s als gevolg van het Volkswagenschandaal en is geconfronteerd met hoge ontwikkelingskosten voor elektrische auto’s en zelfstandig rijdende auto’s. Ook het wereldwijde handelsconflict en strengere uitstootnormen zetten de winsten onder druk. Hierdoor kwamen onder meer BMW en Mercedes al met winstwaarschuwingen.

Het Europarlement heeft weinig boodschap aan de problemen van de auto-industrie. Met ruime meerderheid is het strengere voorstel aangenomen, al gaat het parlement minder ver dan de milieucommissie, die een reductie tot 45 procent had voorgesteld.

De stemming is een nederlaag voor de commissie en de Europese auto-industrie. Die stelt dat daardoor veel banen verloren zullen gaan

"Extreem agressieve CO2-reductie"

De Europese autokoepel ACEA spreekt in een verklaring van een "extreem agressieve CO2-reductie" die de industrie verplicht tot "een dramatische transformatie" naar elektrisch. Ook twijfelt de koepel of de consument wel aan elektrische auto’s wil zolang er niet voldoende laadpalen zijn en er weinig subsidies zijn om de automobilist over te halen.

De lidstaten bespreken de voorstellen volgende week. Vooral de grote auto-producerende landen, zoals Duitsland, liggen dwars. Nederland is samen met een aantal kleine Europese landen en Frankrijk voorstander van strengere normen. 

Of de wens van het parlement wordt ingewilligd, is onzeker. Als de ministers er volgende week niet uitkomen, moet er opnieuw worden onderhandeld.