Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Duits-Franse sonde vergezelt Japanse rovers op asteroïde, doorgestuurde foto's zijn magisch

Een foto van het oppervlak van Ryugu, doorgestuurd door Rover-1B tijdens een sprongetje op de asteroïde.Beeld EPA

Asteroïde Ryugu, die rond de zon draait, heeft opnieuw bezoek gekregen van de mensheid. Vorige maand landden al twee Japanse verkenners, vandaag kregen die gezelschap van een Duits-Franse sonde, de Mascot. Die landde heel voorzichtig op zijn nieuwe woonplaats, 300 miljoen kilometer van de aarde.

Twitter bericht wordt geladen...

De Japanse sonde en zijn Frans-Duitse broer waren in december 2014 samen gelanceerd. Ze zaten in de satelliet Hayabusa2. Die kwam in juni aan bij de asteroïde. Vandaag vloog de satelliet 51 meter boven het oppervlak van de rots, toen hij de Mascot losliet. Die zakte in 20 minuten naar beneden. 

De Mascot heeft genoeg energie aan boord om na de landing zestien uur lang allerlei metingen te verrichten. Daarna zit zijn werk er op. Wetenschappers willen onder meer weten waaruit de asteroïde bestaat.

De Mascot is veilig en wel geland op Ryugu.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Vorige maand landden de Japanse verkenners Rover-1A en Rover-1B op Ryugu. Die kunnen rondspringen over het oppervlak, zodat ze meerdere plekken kunnen meten. Ze hebben al een paar kleurenfoto's van Ryugu naar de aarde gestuurd.

Later deze maand moet de Hayabusa2-satelliet vlak boven de asteroïde gaan vliegen. Hij vuurt dan een kogel op het oppervlak af en vangt de opvliegende stofdeeltjes op. Die moet hij eind 2020 terugbrengen naar de aarde, zodat wetenschappers ze zelf kunnen onderzoeken. Japan deed dat in 2010 ook, met de ruimtesonde Hayabusa. Die haalde stofdeeltjes op bij de asteroïde Itokawa en bracht die naar de aarde.

Een foto gemaakt door Rover-1A.Beeld AFP
Een foto gemaakt door Rover-1A.Beeld EPA
Een foto gemaakt door Rover-1B.Beeld EPA
Foto gemaakt vanuit Hayabusa2.Beeld AP
De twee Japanse rovers toen ze nog niet op een asteroïde huppelden.Beeld EPA