© EPA-EFE

Nainggolan scoort voor Inter in veelbesproken partij tegen PSV, PSG maakt brandhout van Rode Ster Belgrado

Radja Nainggolan heeft zijn eerste Champions League-doelpunt voor Internazionale gescoord. De voormalige Rode Duivel scoorde tegen PSV en hielp zijn team zo mee de zege, hoewel die veelbesproken was: doelman Samir Handanovic had immers vlak voor de rust, toen Inter moest achtervolgen, rood moeten krijgen. Enkele uren eerder had Paris Saint-Germain in het eigen Parc des Princes gehakt gemaakt van Rode Ster Belgrado: het werd maar liefst 6-1. Een overzicht van een mooie avond Champions League-voetbal.

svar

Groep A: Borussia Dortmund mee aan de leiding na vlotte winst tegen AS Monaco

Borussia Dortmund en AS Monaco, de groepsgenoten van Club Brugge en Atlético Madrid, konden in de eerste helft allebei niet tot scoren komen. Vlak na de pauze was de nul echter snel van de tabellen geveegd: de 20-jarige Deen Jacob Bruun Larsen, die amper vijf minuten op het veld stond, trapte de 1-0 tegen de netten. Marco Reus versierde een kwartier later een strafschop, maar Paco Alcacer miste. Geen nood: de Spanjaard maakte zijn foutje enkele minuten later meteen goed door op aangeven van Reus toch de 2-0 te maken. In de extra tijd legde Reus de eindstand vast: 3-0.

Rode Duivel Axel Witsel speelde de volledige wedstrijd mee bij Die Borussen, aan de overzijde stond collega-Rode Duivel Youri Tielemans eveneens de hele partij tussen de lijnen. Nacer Chadli viel bij Monaco na 77 minuten in voor Aleksandr Golovin. Door de zege is Dortmund samen met Atlético Madrid leider in groep A: beide teams hebben 6 op 6. Club Brugge en AS Monaco hebben nog geen punten gescoord.

© AFP

Groep B: Nainggolan scoort voor Inter in veelbesproken partij, Barcelona wint op Wembley

PSV kwam tegen het Internazionale van Radja Nainggolan vlak voor het halfuur op voorsprong dankzij een loeihard afstandsschot van Rosario. Een historische goal: Rosario was de honderdste Nederlander die scoorde in de Champions League en ging daarmee nipt Arnaut Danjuma vooraf, die enkele minuten later namens Club Brugge de 101ste Nederlander werd die raak schoot in de CL.

Een stevige opkikker voor PSV, maar vlak voor de pauze zou de partij op enkele minuten tijd volledig omslaan. Eerst kreeg Inter-doelman Handanovic geen rode kaart voor handspel buiten het strafschopgebied, enkele minuten later trapte Nainggolan een afvallende bal van Icardi staalhard binnen. Zijn derde Champions League-doelpunt en tevens het eerste voor zijn nieuwe team Inter.

In de tweede helft ging PSV met hernieuwde moed op zoek naar een doelpunt. Pereiro trof al snel de paal. Tien minuten later gingen de boeken dicht voor de Nederlanders toen Mauro Icardi de 1-2 binnenwerkte. De uitslag bleef in het laatste halfuur ongewijzigd.

© AP

Het machtige FC Barcelona trok naar Londen voor een duel met het Tottenham van Toby Alderweireld en de geblesseerden Jan Vertonghen en Mousa Dembélé. De Spurs waren na twee minuten al op achtervolgen aangewezen na een monumentale blunder van doelman Lloris, die zeer slecht uitkwam en zijn doel onbewaakt liet. Coutinho strafte de fout van de Fransman genadeloos af. Vlak voor het halfuur maakte Ivan Rakitic er met een prachtige volley 0-2 van.

Harry Kane bracht Tottenham net na de pauze weer in de wedstrijd, maar enkele minuten later breidde Lionel Messi - wie anders - de score opnieuw uit. Een voorzet van Jordi Alba, Suarez en Coutinho die de bal allebei laten lopen en een strakke afwerking van De Vlo: 1-3. Erik Lamela bracht opnieuw hoop voor Tottenham met een fraai afstandsschot: 2-3. Een historisch doelpunt van de Argentijn: zijn goal was de 8.000ste in de Champions League. In de slotfase stelde Messi met zijn tweede treffer de zege helemaal veilig. Eindstand: 2-4. Thomas Vermaelen mocht in de extra tijd nog even het veld opkomen voor Sergio Busquets.

Barcelona en Inter delen na twee speeldagen de leiding in groep B met elk een 6 op 6. Voor PSV en Tottenham is het onderlinge duel van de volgende speeldag er meteen één op leven en dood: beide teams hebben nog geen punten.

© AFP

Groep C: PSG vernedert Rode Ster Belgrado, Napoli in extremis langs Liverpool

Twintig minuten had Paris Saint-Germain nodig om de wedstrijd tegen de Servische landskampioen open te breken. Neymar zorgde op twee minuten tijd voor een dubbele voorsprong: eerst met een vrije trap, daarna met een nieuw doelpunt op aangeven van Kylian Mbappé. Vlak voor de pauze pikten ook Edinson Cavani en Angel Di Maria hun goaltje mee, waardoor Rode Ster bij de rust al vier doelpunten in het krijt stond. De assist voor Di Maria’s doelpunt kwam overigens van Thomas Meunier: de Rode Duivel bediende zijn teamgenoot op heerlijke wijze met de buitenkant van de voet.

Ex-speler Anderlecht scoort

De tweede helft bracht een beetje beterschap voor Rode Ster. Mbappé scoorde na 70 minuten weliswaar de 5-0 voor PSG, maar enkele minuten later verschalkte Marko Marin (ex-Anderlecht) doelman Aréola met een loeihard schot. De Serviërs konden even genieten van dit kleine gloriemoment, maar enkele minuten later was het Neymar die het stadion met een tweede fantastische vrije trap liet exploderen en de eindstand (6-1) vastlegde. Hattrick compleet: de Braziliaan heeft nu dertig doelpunten gescoord in de Champions League. Daarmee is hij samen met landgenoot Kaka Braziliaans topscorer in de CL. Voor Neymar was het zijn tweede CL-hattrick. Het is tevens de eerste keer dat iemand twee vrije trappen in één CL-wedstrijd scoort sinds Cristiano Ronaldo met Real Madrid tegen FC Zürich in september 2009.

© AFP

In de tweede wedstrijd van groep C ontving Napoli Liverpool. De wedstrijd bleef lang scoreloos, al was het een Rode Duivel die hem bijna opende: Dries Mertens, ingevallen in de 68ste minuut, mikte van dichtbij op de lat. Beide teams leken af te stevenen op een brilscore, maar bij het ingaan van de extra tijd besliste de immer betrouwbare Lorenzo Insigne er anders over: 1-0. De eerste zege van deze Champions League-campagne is binnen voor de azuurblauwen. Voor Liverpool, de verliezend finalist van vorig jaar, is er werk aan de winkel.

Napoli is als enige team in groep C nog ongeslagen en leidt met 4 op 6. PSG en Liverpool hebben elk drie punten, maar door een beter doelsaldo staan de Parijzenaren boven Liverpool. Rode Ster Belgrado is laatste met één puntje.

© AFP

Groep D: Maréga bezorgt Porto de zege, jonge Amerikaan held van Schalke

FC Porto ging na het gelijkspelletje tegen Schalke op speeldag 1 op zoek naar een eerste zege. Een moment van onoplettendheid bij Galatasaray bleek voldoende om die zege binnen te halen: Moussa Maréga werd op een strafschop volledig onbewaakt gelaten en kon van dichtbij binnenkoppen. Het was de eerste keer dat een Malinees in de Champions League scoorde sinds… Kalifa Coulibaly voor AA Gent. Dat gebeurde in de achtste finale tegen VfL Wolfsburg op 17 februari 2016. De Turkse landskampioen kon daar niet meer van herstellen: 1-0 was de eindstand in het Drakenstadion.

In de tweede partij in groep D leken Lokomotiv Moskou en het bezoekende FC Schalke 04 lang af te stevenen op een scoreloos gelijkspel. Diep in de slotfase zorgde Weston McKennie er alsnog voor dat er een winnaar kwam: de 20-jarige Amerikaan scoorde op aangeven van Jevgen Konopljanka de enige treffer van de match in minuut 88. Schalke pakt zo een eerste zege in deze Champions League nadat de ploeg uit Gelsenkirchen op de eerste speeldag al gelijkspeelde tegen FC Porto (1-1).

FC Porto en Schalke zijn momenteel leiders in groep D met elk vier punten. Galatasaray volgt op korte afstand met drie eenheden, terwijl Lokomotiv Moskou troosteloos laatste is met nul punten.