Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Derde seizoen ‘Serial’: geen kippenvel, wel veelbelovende start

Derde seizoen ‘Serial’: geen kippenvel, wel veelbelovende start
Beeld Latoya Van Der Meeren

Serial, de succesvolste podcast aller tijden, is terug. Maar in plaats van één zaak uit te spitten, wordt dit keer het volledige Amerikaanse gerechtssysteem onder de loep genomen. Met succes.

Nog steeds krijgen we kippenvel als we het intromuziekje horen van het eerste seizoen van Serial, de Amerikaanse true crime-podcast die in de winter van 2014 alle records brak. Zoals: tien miljoen downloads in zeven weken tijd. Met miljoenen waren we gekluisterd aan het feuilleton (in het Engels: serial) over de moord op de achttienjarige Hae Min Lee in 1999. 

Daarvoor was iemand veroordeeld, maar onderzoeksjournalist Sarah Koenig - eerder producent van This American Life, die andere legendarische Amerikaanse podcast - probeerde erachter te komen of dat terecht was, samen met de luisteraars. En inmiddels ook samen met het Amerikaanse rechtssysteem, want deze zaak werd heropend.

Na een tegenvallend tweede seizoen (over een deserterende Amerikaanse soldaat) en de briljante spin-off S-Town werd op 20 september het derde seizoen gelanceerd - meteen goed voor drie miljoen downloads in 24 uur. Koenig had aangekondigd dat dit seizoen was geïnspireerd door de haar vaak gestelde vraag: hoe zit dat Amerikaanse rechtssysteem eigenlijk in elkaar? 

Een foto die is geplaatst door null (@serialpodcast) op

Niet zo fris, blijkt na drie afleveringen. Koenig mocht samen met verslaggever Emmanuel Dzotsi een jaar lang meeluisteren in een rechtbank in Cleveland. Ze volgen dit keer verschillende verhalen, wat na al dat voyeuristisch inzoomen op (vermeende) daders en slachtoffer weleens prettig is. 

Maar misschien ook iets saaier? Nee. Cleveland is niet saai, waar het de arm van de wet betreft. Helaas. Het is de stad waar in 2014 de twaalfjarige Tamir Rice door een agent werd doodgeschoten, en waar in 2012 twee ongewapende zwarte daklozen in hun auto om het leven kwamen, in een spervuur van 137 pistoolschoten door agenten.

Aflevering twee en drie introduceren wat waarschijnlijk een rode draad wordt: racisme, in de persoon van de controversiële witte rechter Daniel Gaul (die bijvoorbeeld graag tegen een zwarte verdachte van moord of doodslag zegt: “His black life didn’t matter to you?”) en in de persoon van de witte politieagent Michael Amiott.

‘Serial’ volgt dit keer verschillende verhalen, wat na al dat voyeuristisch inzoomen op (vermeende) daders en slachtoffer wel eens prettig is

Amiott kwam bij Koenig en Dzotsi in het vizier door een zaak die zij volgden: de agent had met buitensporig geweld een zwarte man aangehouden. In de derde aflevering duikt een filmpje op waarin Amiott een zwarte automobilist, die zich amper verzet, tegen de grond werkt en langdurig in het gezicht stompt. Hier loopt de podcast echter achter op de nieuwsfeiten: Amiott is hierom vorig jaar in oktober ontslagen. 

Geen cliffhanger dus - tenzij je van Google wegblijft - en vooralsnog ook geen kippenvel. Maar toch een veelbelovende start. Serial laat het Amerikaanse rechtssysteem in de spiegel kijken, en wie weet wat daarin nog meer opduikt?

Te beluisteren via serialpodcast.org, Apple Podcasts, Stitcher of andere podcastdiensten.