Direct naar artikelinhoud
Televisie

VIER verplaatst Champions League voor 'Gert Late Night'

Romelu Lukaku tijdens de match Manchester United - Valencia, eerder deze week. Die wedstrijd werd door SBS plotseling van VIER naar ZES verschoven.Beeld REUTERS

Het Champions League-voetbal moest bij VIER een van de speerpunten in het zendschema worden. Maar deze week verkasten Lukaku en Batshuayi noodgedwongen naar ZES, met een dip in de kijkcijfers tot gevolg. 

Het leven van de gemiddelde voetballiefhebber is er dit seizoen niet makkelijker op geworden. Het was al wennen aan het idee dat het Champions League-voetbal voortaan verdeeld wordt tussen de zenders Q2 en VIER. Dinsdagavond werd het nog wat ingewikkelder toen bleek dat de wedstrijd tussen Manchester United en Valencia niet op VIER maar wel op ZES te zien was. 

Het wordt nog leuker, want de volgende wedstrijd van Club Brugge – die tegen AS Monaco – is wel weer op VIER te zien. Op welke zender het kampioenenbal de weken daarna te zien zal zijn, is voorlopig nog koffiedik kijken. Een zootje dus, waarin een kat – laat staan een voetballiefhebber – haar jongen niet meer in terug vindt. 

De reden voor het geschuif is Gert Late Night, zo blijkt. Verhulst en co. werden bij de vorige Champions League naar achteren in het zendschema geschoven, waardoor de talkshow pas heel laat op de avond op antenne kwam. Een experiment dat niet voor herhaling vatbaar was. De aflevering op dinsdag gewoon schrappen is ook geen optie. De gasten van het programma kamperen immers een week lang op de boot van Verhulst, waarbij hun belevenissen tijdens de dag 's avonds in het programma opduiken. Er zat dus niets anders op dan Lukaku en zijn ploegmaats naar ZES te verhuizen. 

Op welke zender het kampioenenbal de komende weken te zien zal zijn, is voorlopig nog koffiedik kijken
'Gert Late Night' is de oorzaak voor het schuiven. Bij de vorige Champions League moest de talkshow wijken, maar dat experiment bleek niet voor herhaling vatbaar.Beeld VIER

Verbeelding

Uiteindelijk vonden dinsdagavond 221.000 voetbalfans al zappend hun weg naar ZES. Een score waar ze bij SBS, het moederbedrijf boven VIER, VIJF en ZES, best tevreden mee zijn. "De kijkcijfers liggen in lijn van de voorbije Champions League-wedstrijden op VIER, waar geen Belgische ploeg aan te pas kwam", zegt woordvoerder Kristof Demasure. Daarmee verwijst hij naar de wedstrijden Bate Borisov - PSV (155.000 kijkers) en Dynamo Kiev - Ajax (236.000 kijkers). Alleen zijn dat allebei wedstrijden uit de voorronde, terwijl Man U - Valencia een groepswedstrijd is met bovendien twee meer tot de verbeelding sprekende ploegen op de affiche. 

Dan deden vergelijkbare wedstrijden uit diezelfde groepsfase het vorig jaar op Q2 toch een stuk beter. Borussia Dortmund - Real Madrid was bijvoorbeeld goed voor 354.000 kijkers en Manchester City - Feyenoord kon 367.000 kijkers boeien. De wedstrijd tussen Real en AS Roma lokte twee weken geleden dan weer 'slechts' 288.000 kijkers naar Q2. Matchen waarbij een Belgische ploeg op het veld komt, zijn al helemaal buiten categorie. De wedstrijd die Club Brugge tegen Borussia Dortmund speelde, leverde VIER 623.000 kijkers op.

'Drie zenders waarop we voetbal kunnen uitspelen: het zou stom zijn daar geen gebruik van te maken'
Kristof Demasure, woordvoerder SBS

Dure zet

Schieten ze zich bij VIER dan niet in de eigen voet door die duur betaalde voetbalwedstrijden naar kleine broertje ZES te verhuizen? "Neen", vindt Demasure. "De kijkcijfers voor de match van dinsdag waren meer dan behoorlijk. Het is gewoon heel erg moeilijk om voetbalwedstrijden met elkaar te vergelijken." 

De kans is dan ook groot dat het voetbal in de nabije toekomst vaker naar ZES verkast. "De vaste afspraak voor de Champions League blijft op VIER", zegt Demasure. "Maar als er, zoals nu, opnieuw een conflict met het zendschema ontstaat, dan zijn er uitwijkmogelijkheden. We hebben drie zenders waarop we die voetbalwedstrijden kunnen uitspelen. Het zou stom zijn om daar geen gebruik van te maken."