Direct naar artikelinhoud
Multimedia

Artificiële intelligentie in je huiskamer: zo weet je dat je er klaar voor bent

Google Home, een van de eerste AI-producten die op de markt kwamen.Beeld Walmart

Een bakje waar je tegen kan praten en dat op jouw commando de technologie in huis aanstuurt: een paar early adopters hebben het nu al in huis, de rest van de wereld zal binnen afzienbare tijd volgen. Als je de volgende stellingen onderschrijft, weet je zeker dat je er klaar voor bent.

1. Je hebt al andere 'internet of things'-technologie in huis

Basisstations voor artificiële intelligentie (kort: AI), zoals de Amazon Echo, de Google Home of de verwachtte Apple HomePod, zijn op zich nog niet meer dan bakjes met een mooi design, een luidspreker, een microfoon en een draadloze internetantenne. Hun ware kracht schuilt in hoe ze alle andere technologie in je woning aansturen. Werk je nu al met slimme verlichting, een slimme thermostaat of andere 'smart'-snufjes? Dan is een AI-basisstation gewoon de volgende logische stap om al die zaken samen te brengen. 

Bekijk hier de prijzen van de best beoordeelde slimme lampen

2. Engels spreken vind je niet erg

De grote doorbraak van AI-basisstations begon in de Verenigde Staten en bij uitbreiding de hele Angelsaksische wereld, terwijl andere markten - waaronder de onze - schoorvoetend volgen. De fabrikanten voelen dus weinig haast om al Nederlandssprekende versies van hun systemen te maken. Die zouden er wel stilaan aankomen: Google heeft al een Nederlandstalige versie van zijn Assistant-AI-systeem op Android smartphones, en onderneemt stappen om dat ook in de Google Home in te bouwen.  

Lees ook: Google Home versus Amazon Echo: strijd tussen slimme speakers

3. Je wilt al een basis leggen

Sowieso ziet het ernaar uit dat de markt van de AI-basisstations de komende jaren fors gaat groeien, en dat ze het centrale element gaan vormen van slimme systemen in huis. Nu zijn er dus al slimme lampen en thermostaten, maar ook keukentoestellen, tv's en veel andere apparaten zullen in de toekomst zeker AI-integraties krijgen. 

4. Je hebt geen schrik van AI

De opkomst van artificiële intelligentie jaagt sommige trendwatchers schrik aan. Zij voorspellen het zogenaamde Terminator-scenario: zelflerende kunstmatige intelligentie die op een bepaald moment zo slim wordt dat ze de mensensoort als overbodig gaat beschouwen en probeert uit te schakelen. Of je daar nu in gelooft of niet, de simpele vaststelling is dat de huidige technologie dat niveau nog lang niet benadert. Momenteel kunnen de AI-toestellen hoogstens wat stemcommando's ontvangen, en heel vaak hapert zelfs die vaardigheid nog. De groei van artificiële intelligentie gaat momenteel nog redelijk traag. Maak je dus geen zorgen: de huidige versies van Google Home of Amazon Echo zijn niet van vandaag op morgen in staat om je te komen vermoorden in je slaap.

Vergelijk hier de prijzen van de slimme speakers die nu al op de markt zijn

Lees ook:

De snelste supercomputers: wat zijn het en wat heb je eraan?

Binnen 5 jaar staan deze tv’s in elke huiskamer

Slimme lampen uitgelicht: welke geven meeste waar voor je geld?