ThinkStock
Volledig scherm
© ThinkStock

Hulpverleners reanimeren nog te vaak (en dat is niet gezond)

Hulpverleners schatten vaak verkeerd in hoe zinvol een reanimatiepoging is. Dat kan onnodig lijden veroorzaken bij patiënten, hun familie en de hulpverleners zelf, zo blijkt uit internationaal onderzoek van UZ Gent. Er moet daarom al van in de opleiding meer aandacht gaan naar het leren maken van een juiste inschatting. In praktijkgevallen is het belangrijk om de ervaring van de hulpverlener te laten primeren op zijn of haar functie, menen de onderzoekers.

11 reacties

  • Marc Minne

    5 jaar geleden
    laat duidelijk zijn de wet verplicht de Verpleegkundige en Ambulanciers om ten alle tijden te reanimeren. De Verpleegkundige nog de Ambulanciers mogen dit beslissen enkel de Arts mag de dood vaststellen of beslissen niet te reanimeren. Een verpleegkundige of ambulancier die dit zelf zouden beslissen kunnen naar de gevangenis. Tenzij zeer extremen tekens van het overlijden aanwezig zijn mogen zij dit wel.
  • Dave Dekens

    5 jaar geleden
    Reanimatie tot welke leeftijd ... Natuurlijk zijn we verplicht . Maar is dit altijd nodig om mensen nog te doen afzien...weet niet.
  • Gunter Verleyen

    5 jaar geleden
    Hulpverleners zijn verplicht te reanimeren enkel dokter mag dood vaststellen
  • janney beursman

    5 jaar geleden
    Ivan .Vanmechelen : je hebt soms die keuze niet. Als je ineen stuikt op straat door een hartstilstand gaat men je reanimeren. Wie euthanasie wil moet daar om vragen, bij Leif. zie internet en/of stadhuis jaar geldig. En je bemerking over tattoo's 39-45 is al lang voorbij.
  • Ivan .Vanmechelen

    5 jaar geleden
    Ik heb al dikwijls aangegeven op het werk dat ik niet wil gereanimeerd worden. Men zou deze keuze moeten kunnen laten zien met een heel kleine tattoo op de borst. Een klein puntje op een bepaalde plaats niets opzichtelijk zou al genoeg zijn om aan te geven laat me maar nu ik al zover ben. Kan daar eens over gedacht worden door de politiek. En niemand is verplicht het te zetten het is uit vrije wil. De hulpverlener gaat sowieso de borst ontbloten en zou dan het kleine puntje opmerken.