Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Gevecht om benoeming Kavanaugh nadert ontknoping: senatoren lezen FBI-rapport

Protest bij het Hooggerechtshof tegen de benoeming van Brett Kavanaugh.Beeld Getty Images

Het gevecht om de benoeming van Brett Kavanaugh tot Amerikaans opperrechter nadert zijn ontknoping. De honderd senatoren beginnen vandaag met het lezen van het nieuwe FBI-onderzoek naar de seksbeschuldigingen tegen de 53-jarige Kavanaugh. Tot woede van de Democraten willen de Republikeinen al heel snel, vrijdag, de weg vrijmaken voor een stemming.

Slechts één kopie van het langverwachte FBI-onderzoek, dat woensdag werd afgerond, wordt ter beschikking gesteld van de Senaat om lekken te voorkomen. Democraten en Republikeinen zullen om de beurt het rapport mogen lezen. Elke senator mag het slechts een half uur doornemen.

Hoewel onduidelijk is of het onderzoek belastend is voor Kavanaugh, die onder andere van aanranding wordt beschuldigd, kondigde de Republikeinse fractievoorzitter Mitch McConnell woensdag aan dat hij snel een einde wil maken aan het debat over de benoeming. De Republikeinen willen vrijdag, terwijl mogelijk sommige senatoren het FBI-rapport nog doornemen, stemmen om de discussie te beëindigen.

Slechts één kopie van het rapport wordt ter beschikking gesteld van de Senaat. Elke senator krijgt een half uur tijd om het te lezen

Als dit voorstel wordt aangenomen, stemt de Senaat mogelijk zaterdag al over het benoemen van Kavanaugh tot lid van het Hooggerechtshof. "Bizar, dit slaat nergens op", aldus de Democratische senator Dick Durbin over de beperkte tijd die de senatoren krijgen van de Republikeinse leiding van de Senaat om het onderzoek door te nemen.

Rechter Brett Kavanaugh met senator Lisa Murkowski, een van de drie Republikeinen die zijn lot in handen hebben.Beeld REUTERS

Groepsverkrachting

Van het FBI-stuk zal het afhangen of drie Republikeinse senatoren voor Kavanaugh zullen stemmen. Het nieuwe onderzoek werd vorige week mogelijk gemaakt nadat een van hen, Jeff Flake, op het laatste moment hierop aandrong. 

Behalve van aanranding wordt Kavanaugh er door een andere vrouw van beschuldigd aanwezig te zijn geweest bij een groepsverkrachting in zijn studententijd. Een derde vrouw zegt dat Kavanaugh haar zijn geslachtsdeel liet zien toen zij studeerden op de Yale-universiteit. De rechter wordt ook beschuldigd van overmatig drankgebruik. 

President Trump maakte het woensdag niet makkelijker voor de drie senatoren om voor de benoeming van Kavanaugh te stemmen. Tijdens een toespraak tot aanhangers in Mississippi nam de president de vrouw die Kavanaugh van aanranding beschuldigt, Christine Blasey Ford, op de hak. 

Hij wees, terwijl hij haar stem nadeed, op gaten in de getuigenis van Ford over de aanranding. Zij kon toen op sommige vragen geen antwoord geven. "Hoe ben jij thuis gekomen?", herhaalde Trump de vraag die Ford in de Senaat werd gesteld. "Ik kan het mij niet herinneren. Waar is het gebeurd? Ik herinner het mij niet."

Lot Kavanaugh in handen van Republikeinse senatoren Collins en Murkowski

Twee vrouwelijke Republikeinse senatoren gaan waarschijnlijk de doorslag geven bij de benoeming van de omstreden rechter Kavanaugh in het Hooggerechtshof.  Als zij tegen de benoeming van Kavanaugh stemmen, lijkt de kans verkeken voor president Trumps kandidaat.