Zelfverklaarde voetbaltrainer riskeert 3 jaar cel voor misbruik van tiener

© BELGA

Een veertiger uit West-Limburg riskeert 3 jaar cel voor het seksueel misbruik van een tienjarige jongen. De openbaar aanklager in de Hasseltse correctionele rechtbank vroeg om hem ook een verbod op te leggen om nog betrokken te zijn bij activiteiten met minderjarigen. Dat verbod werd voor een periode van tien jaar gevraagd.

gjs

De beklaagde gaf de jongen, toen die tien jaar oud was, privé voetbaltraining. “Hij had de moeder gemanipuleerd en was het leven van de jongen en zijn gezin binnengedrongen, “ aldus de advocate van de burgerlijke partijen. Beklaagde had de jongen zelfs wijs gemaakt dat de seksuele handelingen een genezend en deugddoend effect hadden op de tumor in zijn hoofd.

Verontschuldigd

De openbaar aanklager kon zich wel vinden in een eventueel uitstel met probatie-maatregelen voor beklaagde, die donderdag zijn verontschuldigingen aanbood aan het slachtoffer, zijn moeder, de stiefvader en de biologische vader. Bij de veertiger zijn geen pedofiele stoornissen vastgesteld na onderzoek door een gerechtspsychiater. De gemiddeld begaafde man zou in de volwassen wereld de vaardigheden missen om normale relaties aan te knopen. Die relatie kon hij wel aangaan met een kind. De vriendschap evolueerde echter naar een perverse band tussen beklaagde en de jongen. De jongen durfde pas in 2016 met zijn verhaal naar de politie stappen. Ook in 2009 was er een onderzoek gevoerd, maar het parket seponeerde dat toen wegens gebrek aan bewijzen.

“Hij legde volledig beslag op het leven van die jongen. De relatie met zijn biologische vader werd verstoord. De moeder zat thuis met een onhandelbare zoon met woedeaanvallen, “ zei advocate Flavia Lubandy namens het slachtoffer, zijn moeder en stiefvader. “Beklaagde zorgde ervoor dat de jongen een afkeer moest krijgen van meisjes. Hij kocht hem dure cadeaus zoals een gsm, exclusieve voetbalschoenen en nam hem mee op een voetbaltrip naar Milaan. De seksuele betastingen begonnen, toen beklaagde zei dat hij een kinesitherapie opleiding had gevolgd en een liesbreuk bij de jongen met zalfjes kon verzorgen. Het misbruik speelde zich af in de auto en soms ook bij de jongen thuis, waar beklaagde op hem oppaste, “ aldus de advocate. De jongen zelf verloor naar eigen zeggen zijn levenslust en heeft geen jeugd gehad. De verdediging sprak van een perverse vriendschapsband tussen beklaagde en slachtoffer, die totaal verkeerd gegroeid is. “Cliënt leeft in een isolement. Op een bepaald ogenblik zijn in zijn buurt zelfs brieven in de bussen beland dat mensen moesten opletten voor beklaagde, omdat die een gevaar vormde. De samenleving hoeft niet te vrezen dat hij nog dergelijke feiten zal plegen. Ik vraag mijn cliënt gerust te laten, “ aldus advocaat Jan Swennen, die vroeg om de schadevorderingen te herleiden. De raadsman vroeg ook probatiemaatregelen.

Vonnis op 30 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen