Direct naar artikelinhoud
Brexit

Tusk tegen May: "Het is tijd om ter zake te komen"

Donald Tusk.Beeld AFP

Na de spanningen in de brexitonderhandelingen heeft Europees president Donald Tusk de Britse premier Theresa May opgeroepen om "ter zake te komen" en een akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie te sluiten. Hij biedt Londen naar eigen zeggen nog steeds een ambitieus handels- en veiligheidsakkoord aan. 

"Het is de Europese Unie menens om de best mogelijke deal te sluiten", stelt de Europese president. Wel herhaalde hij dat de EU haar fundamentele belangen, zoals de eenheidsmarkt en douane-unie, niet op het spel wil zetten in de zoektocht naar een oplossing voor de Ierse grenskwestie.

Tusk zinspeelde erop dat de harde retoriek van May te maken heeft met de interne machtsstrijd binnen de conservatieve regeringspartij. "Ik was zelf vijftien jaar partijleider, en ik ken de regels van de partijpolitiek. Maar nu de partijconferentie van de Tories voorbij is, is het tijd om ter zake te komen." 

'Nu de partijconferentie van de Tories voorbij is, is het tijd om ter zake te komen'
Donald Tusk, Europees president

De voorbije weken was de toon in de brexitonderhandelingen gevoelig harder geworden. May eiste "respect" nadat de Europese leiders op een top in Salzburg haar 'Chequers'-voorstellen als "onwerkbaar" hadden afgeserveerd. De Britse buitenlandminister Jeremy Hunt vergeleek de EU zelfs met de Sovjet-Unie. "Even onverstandig als beledigend", zei Tusk daarover.

Tusk hoopt nu op "maximale vooruitgang" tegen 17 oktober, wanneer de Europese leiders zich in Brussel opnieuw over de onderhandelingen buigen.