© Evy Weijs

© Evy Weijs

© Evy Weijs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Archiefdoop voor studenten UCLL

Studenten geschiedenis van Hogeschool UCLL gaan de confrontatie met echte bronnen aan in het Rijksarchief in Hasselt. Zelf oefenen met echt archiefmateriaal geeft een goede indruk over het meest elementaire deel van de historische bedrijvigheid.

Evy Weijs

Het rijksarchief is een bewaarplaats van documenten van personen en vooral instellingen. Archivaris Rombout Nijssen: “Instellingen houden een eigen archief bij om de goede werking van de organisatie te waarborgen, niet om geschiedenis te schrijven!”

De toekomstige leraren geschiedenis onderzoeken zelf de eerste tien vonnissen van een boekdeel. Slechts tien? “Wel, de vonnissen zijn amper een eeuw oud, maar de handgeschreven bemerkingen lieten zich niet echt vlot lezen: de letters werden toen vaak op een andere manier neergepend. Je treft bijvoorbeeld overal dubbele medeklinkers aan”, aldus Dirk Bertrands, docent geschiedenis.

Tijdens het oefenen en analyseren beseffen de studenten dat ze eigenlijk zelf geschiedenis schrijven. Een echte archiefdoop dus!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer