Meer dan 250 selfie-doden in 6 jaar tijd

Een man neemt een foto bij een nieuwe trein in het Chinese Shenzen. Bij veel dodelijke ongevallen met selfies waren transportmiddelen betrokken. © AFP

Tussen oktober 2011 en november 2017 overleden zeker 259 mensen terwijl ze op zoek gingen naar de perfecte selfie. Dat blijkt uit een onderzoek van het All India Institute of Medical Sciences. Onderzoekers willen dat het maken van zo’n zelfportretten op bepaalde plaatsen verboden wordt.

rvs

Het All India Institute of Medical Sciences analyseerde nieuwsberichten om een beeld te krijgen hoeveel doden er vallen als gevolg van ongevallen bij het nemen van selfies. Daaruit blijkt, niet geheel onverwachts, dat het aantal in de lift zit: van drie selfie-gerelateerde doden in 2011 tot 98 in 2016 en 93 in 2017.

Het aantal overlijdens waarbij een verband is met het nemen van selfies, liggen volgens de onderzoekers mogelijk nog veel hoger, omdat het vaak niet wordt vermeld als doodsoorzaak. ‘Zo worden slachtoffers van bepaalde ongevallen op de weg, waarbij werd geposeerd voor selfies, als verkeersdoden geregistreerd.’

Vooral mannen (75 procent) en jongeren (85 procent tussen 10 en 30 jaar oud) laten het leven op zoek naar de perfecte selfie. Daarbij was verdrinking doodsoorzaak nummer 1, gevolgd door ongevallen met transportmiddelen en het vallen van grote hoogte. Dodelijke ongevallen bij het maken van selfies vinden vooral plaats in India, maar ook Rusland, de Verenigde Staten en Pakistan doen het slecht.

Mohit Jain, een orthopedisch chirurg die ook veel onderzoek heeft gedaan naar dodelijke selfies, vindt het erg belangrijk om mensen te waarschuwen voor de gevaren die zo’n zelfportretten met zich mee kunnen brengen. Hij stelt onder andere voor om selfies op bepaalde plaatsen te verbieden, zoals op bergtoppen, hoge gebouwen en bij meren en rivieren. In de Indiase stad Mumbai werden zo al drie no selfie zones ingericht. Elders worden dan weer selfiespots gecreëerd waar zelfportretten veilig genomen kunnen worden.