Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Turkse AKP van Erdogan gaf geen stemadvies in Genk, zoals Zuhal Demir beweerde

Turkse AKP van Erdogan gaf geen stemadvies in Genk, zoals Zuhal Demir beweerde
Beeld Photo News

De oproep om in Genk niet op N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir te stemmen, maar op CD&V-burgemeester Wim Dries, komt niet van een officiële AKP-pagina, zoals Demir had beweerd in een tv-debat. "Turkse Belgen moeten op iedereen kunnen stemmen." 

In het Eén-programma Iedereen kiest zwaaide Zuhal Demir, staatssecretaris en N-VA-lijsttrekker in Genk, woensdag met een print van een Facebook-pagina. "De AKP van Erdogan roept op aan Turkse kiezers in Genk om op CD&V te stemmen, om op Wim Dries te stemmen."

Burgemeester Dries kon niet duidelijk antwoorden op de vraag of hij blij was met de steun van Erdogan. Opvallend, de AKP wil niets met die Facebook-pagina te maken hebben of met het bericht dat erop verscheen. 

"Wij hebben geen enkele relatie met die pagina of die persoon", zegt Ruhi Açikgöz, vertegenwoordiger van de AK-partij in Brussel. "We delen evenmin dezelfde mening. Turkse Belgen moeten op iedereen kunnen stemmen, ook op Zuhal Demir."

'Wij hebben enkel onze eigen mening geformuleerd en niet die van de Turkse overheid of president Erdogan'
Taner Ikiz, beheerder van Facebook-pagina 'AK Parti Belçika'

Ook UID, een lobbygroep voor AKP in Europa, distantieert zich. UID verspreidde twee weken geleden het bericht dat ze neutraal is tegenover de politieke partijen in België en geen stemadvies uitreikt. 

De Facebook-pagina 'AK Parti Belçika' heeft 68.000 volgers en ziet eruit als een officiële partijpagina. Wie doorklikt, leest dat het een 'officiële vrijwilligers'-pagina is, maar het Turkse woord voor vrijwilliger betekent ook fan. 

"Het is een fanpagina van de AK-partij", zegt Taner Ikiz, die de pagina in 2008 oprichtte. "Wij hebben alleen onze eigen mening geformuleerd en niet die van de Turkse overheid of president Erdogan." 

Taner Ikiz, een inwoner van Heusden-Zolder, is geen onbekende in Turkse middens. Bij bezoeken van AKP-politici of president Erdogan loopt hij voorop, maar dat zou dus als fan zijn. Hij is ook ex-bestuurslid van UID.

"Wij ondervinden last van zijn pagina en hebben Facebook in het verleden al vruchteloos gecontacteerd om ze te verwijderen", zegt Ruhi Açikgöz van AKP Brussel. 

'We hebben Facebook in het verleden al vruchteloos gecontacteerd om deze pagina te verwijderen'
Ruhi Açikgöz, AKP Brussel
Het bericht op de Facebook-pagina 'AK Parti Belçika' was voorzien van een oude foto van een bezoek van Demir aan vereniging in Antwerpen met PKK-vlaggen.Beeld RV