Luik eist herziening van afschakelplan bij stroomtekort: “Getroffen steden worden gegijzeld”

© BELGA

Wanneer in het geval van een elektriciteitstekort deze winter het ‘afschakelplan’ in werking zou treden, zou Luik een van de eerste steden zijn waar de stroom enkele uren afgeschakeld wordt om een black-out (een algemene en onvrijwillige stroomuitval) te vermijden. De burgemeester van Luik, Willy Demeyer, eist nu een herziening van dat afschakelplan, zo meldt zijn kabinet donderdag.

gjs

Op basis van ramingen zou bij een afschakeling in Luik bijna 20 procent van de bevolking (40.000 inwoners) getroffen worden, alsook een groot deel van het grondgebied van de stad. Dat zal gevolgen hebben op de mobiliteit en de veiligheid, aangezien straatverlichting en verkeerslichten niet zullen functioneren op verschillende verkeersassen.

Daarnaast zijn ook ziekenhuizen in Chênée en Glain en heel wat winkels en supermarkten getroffen. “Er is nog geen enkele duidelijke maatregel genomen door de federale autoriteiten met betrekking tot het beschermen van de koude keten. De verantwoordelijkheid wordt eenvoudigweg bij de winkelier gelegd”, aldus de burgemeester van Luik, die eraan toevoegt dat ook het gsm-verkeer verstoord kan worden, en er dus mogelijk geen noodoproepen kunnen gebeuren, en dat er een impact zal zijn op verwarmings- en alarmsystemen van woningen.

De burgemeester geeft ook aan niet erg gerustgesteld te zijn door de huidige relaties tussen de verschillende actoren (Elia, Electrabel, de federale regering,...) en vreest dat in het geval van een afschakeling die slechts enkele uren vooraf aangekondigd zal worden.

“De verantwoordelijkheid zal vervolgens afgeschoven worden naar de lokale autoriteiten, die het verwijt zullen krijgen de veiligheid van de bevolking niet verzekerd te hebben”, aldus Demeyer, die een herziening van het afschakelplan wil “opdat de burgemeesters en bevolking van de getroffen steden niet gegijzeld worden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen