Direct naar artikelinhoud
OCMW Antwerpen

Antwerps OCMW mag geen privébedrijf inzetten voor vermogensonderzoek in buitenland

OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA)Beeld BELGA

Het Antwerpse OCMW gaf een private speler de opdracht om in het buitenland te zoeken naar eigendommen van OCMW-klanten, om zo de fraude aan te pakken. Een studie van de federale overheid verklaart dat systeem onwettig.

Zes maanden nadat OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) het Nederlandse bedrijf Soza Xpert inhuurde, heeft hij te horen gekregen dat het onwettig is.

In mei bestelde federaal minister voor Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) een studie bij zijn administratie naar de wettelijkheid van het Antwerpse proefproject. De resultaten daarvan zijn vorige week bezorgd aan het Antwerpse OCMW.

Geen juridische basis 

"Zowel de juridische experts in mijn administratie, als de sociale inspectie zijn het eens dat er geen juridische basis is om privébedrijven hiervoor in te schakelen", zegt Ducarme. 

De minister wijst erop dat volgens de wet het sociaal onderzoek expliciet toevertrouwd moet zijn aan een sociaal werker. Bovendien moet het beroepsgeheim van het OCMW altijd gerespecteerd blijven. 

"Dat de persoon zijn toestemming geeft voor een vermogensonderzoek volstaat niet om de wet naast zich neer te leggen", zegt Ducarme.

'Dat de persoon zijn toestemming geeft voor een vermogensonderzoek volstaat niet om de wet naast zich neer te leggen'
Minister voor Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme

"Volgens ons stelt de wetgeving rond beroepsgeheim dat informatie wel mag worden doorgegeven na toestemming", zegt Duchateau. "Wij gaan met Ducarme in gesprek. Na dit proefproject kan niemand het probleem nog langer ontkennen. Dat laat ik niet toe."

48.000 euro

Deze week maakte het OCMW bekend dat er door Soza Xpert alvast 23 eigendommen in het buitenland zijn ontdekt. Eén persoon kreeg de opzeg van zijn sociale woning en een terugvordering van 48.000 euro. 

Volgens het OCMW is er echter sprake van twee vermogensonderzoeken bij Soza Xpert, een in opdracht van het OCMW en een in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij.

"De studie van minister Ducarme is niet van toepassing op de huisvestingsmaatschappij", zegt Duchateau.