© Joren De Weerdt

“Ik leef nog liever op straat dan in dit volledig beschimmelde krot”

Drie huizen op de Ballaarweg nabij Kinderland in Berlaar zijn in slechte staat. Een bewoonster, een moeder van drie kinderen, trekt aan de alarmbel en wil dat de woningen onbewoonbaar verklaard worden.

Bert Provoost

Het gaat specifiek over drie kleine huizen aan de Ballaarweg. “Ons huis is onleefbaar voor mij en mijn drie kinderen van 2, 6 en 13 jaar”, zegt Nikki Van ­Cauwenbergh (30) van huisnummer 7. De problemen zijn divers. “Het gebouw is zeer oud en slecht geïsoleerd, met heel veel gebreken. Ten eerste zijn er de vochtproblemen die zorgen dat er overal schimmel is. Mijn meubels, kleren, schoenen en zelfs het kinderspeelgoed zijn beschimmeld. Het huis ruikt muf en het behang komt los van de muren. Elke maand moet ik ook sprays voor muggen, vliegen en spinnen kopen.”

“Door de muizen was ik verplicht katten te nemen, want vergif helpt niet. Ik kan hier niet blijven wachten in dit beschimmelde krot, dan leef ik nog liever op straat. Ik heb het geld niet om elders te gaan wonen en een sociale woning krijgen, lukt niet”, klinkt het wanhopig.

Ook bij huisnummer 9 klinken klachten over de toestand van de woningen. “Mijn vader is chronisch ziek, volgens mij door deze slechte omstandigheden. Het is er ongezond om te wonen en de stress rond de hele situatie doet ook al geen goed”, zegt Liese Custers, die als 18-jarige bij de verkiezingen ook opkomt voor het kartel BHG.

“De gemeente zou dit niet mogen toelaten. Er had opgetreden moeten worden om dit soort primitieve toestanden te verbieden. Deze mensen zouden een sociale woning moeten kunnen krijgen en eigenlijk ook een schadevergoeding voor de gezondheidsproblemen waar ze mee kampen”, zegt Liese.

Slechte punten

Burgemeester Walter Horemans (CD&V) kent het dossier. “Dit soort gevallen wordt in onze gemeente strikt opgevolgd door de Woonwinkel. Dat is een goede manier om de eigenaar objectief op slechte punten te wijzen via een puntensysteem en tot wijzigingen te dwingen. Zo niet, dan kan ik de woning uiteindelijk onbewoonbaar verklaren.”

Zover is het nog niet gekomen. “Een eerdere controle in het voorjaar was heel slecht, met onveilige elektriciteit en CO-gevaar. De eigenaar heeft tijd gekregen om die dingen weg te werken en die ergste gebreken blijken nu van de baan, zo blijkt uit een nieuwe controle van deze week. De noodzakelijke werkzaamheden zijn dus uitgevoerd, dus is er geen grond meer om het huis onbewoonbaar te verklaren. Al besef ik ook dat deze woningen op termijn beter afgebroken zouden worden omdat ze echt wel in slechte staat zijn. Het is er verre van ideaal, maar echt onbewoonbaar zijn ze ook niet”, klinkt het.

Een alternatief zou er niet meteen zijn. “Deze mensen huren van een privépersoon. Als we de huizen onbewoonbaar zouden verklaren, dan kunnen we die mensen ook niet meteen een sociale woning aanbieden. Ze staan op de wachtlijst, maar er is er niet meteen eentje beschikbaar. We hebben er een veertigtal gebouwd deze legislatuur en bouwen er de komende jaren nog een zestigtal bij. Op dat vlak doen we dus zeker ook inspanningen”, zegt de burgemeester.

Gebrekkig onderhoud

De verhuurder zelf wil ook een aantal dingen in perspectief zetten. “De problemen met schimmel en vocht zijn niet vastgesteld door de Woonwinkel. Er is nog wel een probleem van opstijgend vocht in een zone van anderhalve meter. Maar toen de aannemer dat wilde komen verhelpen, kon Nikki niet opendoen. Het water in de kruipkelder zal verholpen worden eens de weg zal heraangelegd zijn en er een nieuwe gescheiden aansluiting op de riolerig kan gebeuren in de hele straat. Die werkzaamheden zijn naar volgend jaar verschoven”, overloopt de verhuurder.

“Andere problemen zijn volgens mij dan weer deels terug te brengen tot een gebrekkig onderhoud van de huurder. Ook lenen de huizen zich niet om meer dan twee of drie personen in te huisvesten zoals in het huurcontract staat, en dat lijkt niet altijd gerespecteerd te worden. De overige grote problemen zijn hersteld. De zolder zal op 15 oktober geïsoleerd worden”, klinkt het nog.