Direct naar artikelinhoud
Abortus

Abortus wordt niet langer beschouwd als misdrijf

De Kamer.Beeld Photo News

De plenaire Kamer heeft donderdagavond het wetsvoorstel goedgekeurd dat abortus volledig uit de strafwet haalt. Daarbij zal vrijwillige zwangerschapsonderbreking niet langer als misdrijf beschouwd worden, wat vooral een symbolische maatregel tegen het stigma is.

Abortus is in ons land toegestaan sinds 1990, maar is nooit uit het strafrecht gehaald. Dat wil zeggen dat abortus nog steeds als een 'misdrijf behoudens uitzondering' wordt beschouwd, maar de facto is toegelaten.

Met deze nieuwe wet wordt abortus volledig weggehaald uit het strafwetboek. Dat is vooral een symbolische maatregel die het stigma rond abortus wegneemt, want voor wie zijn zwangerschap wil onderbreken verandert er niets. Abortus mag nog steeds tot de twaalfde week van de zwangerschap, en daarna onder voorwaarden.

Onthoudingen

De meerderheidspartijen werkten een compromiswetsvoorstel uit waarmee CD&V en cdH, die eerst terughoudend waren, dan toch akkoord konden gaan. Het voorstel haalt de artikelen over abortus uit het strafwetboek en zet die om in een specifieke wet. 

Met de nieuwe wet kunnen artsen en het medisch personeel ook nog steeds niet gedwongen worden om een abortus uit te voeren, maar indien de arts weigert, is hij verplicht de vrouw door te verwijzen en het medisch dossier door te sturen.

Bij de stemming onthielden Kattrin Jadin en Gautier Calomne van de MR zich. Voor beide parlementsleden had de tekst nog verder mogen gaan wat betreft de termijnen. Ook bij Ecolo-Groen vielen drie onthoudingen te noteren.