Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Honderden arrestaties bij protest tegen mogelijke benoeming Kavanaugh, boete voor actrice Amy Schumer

Kavanaugh in opiniestuk: "Ik ben een onafhankelijke, onpartijdige rechter"
Beeld EPA

De Amerikaanse politie heeft honderden demonstranten gearresteerd die twee kantoren van de Senaat in Washington waren binnengedrongen. De protestactie richtte zich tegen de mogelijke benoeming van Brett Kavanaugh als opperrechter. Kavanaugh zelf benadrukt in een opiniestuk in de Wall Street Journal nogmaals dat hij onschuldig is.

Volgens CNN zijn 302 demonstranten opgepakt. Nog eens duizenden demonstranten hadden zich buiten verzameld bij het Hooggerechtshof en de Senaatsgebouwen. Ze hielden borden omhoog met teksten als: 'geloof overlevenden' en 'Kava-niet'.

Onder de aangehouden demonstranten zijn ook actrice Amy Schumer en model Emily Ratajkowski. Volgens The Wrap moeten beiden een boete van 50 dollar betalen na hun aanhouding. 

Emily Ratajkowski schreef donderdagmiddag op Instagram: "Vandaag werd ik gearresteerd bij het protesteren tegen de nominatie van Brett Kavanaugh, een man die door verschillende vrouwen wordt beschuldigd van seksueel geweld. Mannen die vrouwen iets aandoen horen niet meer in machtsposities. Kavanaughs aanstelling is een boodschap aan vrouwen in dit land dat zij er niet toedoen. Ik eis een overheid die vrouwen in dezelfde mate erkent, steunt en respecteert als mannen."

Demonstranten houden een spandoek omhoog in Los Angeles.Beeld AFP

Brief

Kavanaugh wordt beschuldigd van seksueel wangedrag in zijn studentenjaren. In een ingezonden brief aan de Wall Street Journal benadrukt hij nogmaals dat hij onschuldig is. Hij schrijft dat hij zich oneerlijk behandeld voelt. Om die reden zou hij ook zo emotioneel zijn geweest toen hij vorige week voor een commissie van de Senaat verklaringen moest afleggen.

"Ik was heel emotioneel, meer dan ik ooit ben geweest. Ik ben soms te emotioneel geweest. Ik weet dat mijn toon scherp was en ik zei een paar dingen die ik niet had moeten zeggen", schrijft Kavanaugh over de hoorzitting. Hij stelt dat hij daar vooral stond als "zoon, echtgenoot, en vader".

Lees ook: Time pakt uit met indrukwekkende cover van Christine Fords getuigenis tegen Kavanaugh

Kritiek op getuigenis

Op zijn emotionele getuigenis kwam veel kritiek. Zo zei de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof, John Paul Stevens, dat hij Kavanaughs voordracht in eerste instantie steunde, maar dat hij daar na de hoorzitting op was teruggekomen. "Ik vond dat hij de kwalificaties bezat voor het Hooggerechtshof, maar ik ben van mening veranderd om redenen die geen enkel verband houden met zijn intellectuele capaciteiten", aldus de 98-jarige Stevens tegen de Palm Beach Post.

Kavanaugh betuigt daarover nu zijn spijt. "Mijn verklaring en antwoorden weerspiegelden mijn diepe verdriet over de oneerlijkheid van hoe deze aantijging werd behandeld." Volgens Kavanaugh is datgene waar hij van wordt beschuldigd volledig in tegenspraak met zijn karakter.

Brett Kavanaugh.Beeld REUTERS

De Amerikaanse senatoren kunnen op dit moment het FBI-rapport over Kavanaugh inkijken. Volgens de Republikeinen staan er geen nieuwe elementen in het rapport, terwijl de Democraten klagen dat het onderzoek onvolledig is gevoerd. 

De Republikeinen plannen vanavond een procedurestemming, waarna er zaterdag waarschijnlijk gestemd kan worden over de benoeming van Kavanaugh.