Direct naar artikelinhoud
Fraude

Mogen klokkenluiders binnenkort fraude aankaarten?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

De federale ministerraad bekijkt vrijdag welke maatregelen hij kan nemen om fiscale fraude tegen te gaan. De meerderheid van de maatregelen die op tafel liggen, gaan voort op de aanbevelingen die de commissie-Panama Papers naar voren had geschoven.

Een van de zaken die het meest in het oog springen, is dat de regering eraan denkt om klokkenluiders in te schakelen om fiscale fraude aan te pakken. Mogelijk zou daarbij ook sprake zijn van een vergoeding. Het zou niet gaan om een premie, wel een tegemoetkoming voor financiële schade.

Een ander voorstel dat op tafel ligt, is het opleggen van sancties aan belastingplichtigen die een fiscaal onderzoek belemmeren. 

Dany Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, is naar eigen zeggen "erg geschrokken" van die voorstellen. Hij heeft het zelfs over een fiscale heksenjacht op ondernemers. "Dit is geen evenwichtig verhaal als het gaat om enerzijds controles en anderzijds de rechten van ondernemers", zegt hij. "Dit lijkt mij bovendien veel verder te gaan dan wat op basis van de Panama Papers werd aanbevolen.

"Als je bijvoorbeeld klokkenluiders gaat betalen, dan lok je verklaringen uit. Dat is erg ernstig voor kmo's, die niet kunnen rekenen op een batterij aan juridische raadgevers", stelt Van Assche. "Het gros van de ondernemers werkt op een goede manier. Het is dus niet nodig om een bazooka boven te halen."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft de berichten over een klokkenluidersregeling alvast voorbarig genoemd. Volgens hem zijn er nog geen beslissingen genomen. "De regering bekijkt een brede waaier om fraude harder aan te pakken", schrijft hij op Twitter.