© Jobat.be

© Jobat.be

thumbnail: null
thumbnail: null

In Limburg verdien je gemiddeld 3.054 euro

Het gemiddeld maandelijkse brutoloon dat je in een Vlaamse provincie kan verdienen, varieert behoorlijk. In Limburg betalen werkgevers minder dan in Antwerpen, maar iets meer dan in het eveneens aangrenzende Luik. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2018.

(wv)

De Jobat Loonwijzer biedt een inkijk in het loonzakje van ruim 20.000 respondenten, verdeeld over heel België. Over heel het land bekeken kan een werkende Belg gemiddeld rekenen op een maandelijks brutoloon van 3.329 euro. Als we kijken naar de Jobat Loonwijzer van vorig jaar, dan valt op dat de lonen in de lift zitten. Zo steeg het loon zowel in Limburg als in de rest van het land met 4 procent op een jaar tijd.

Zo’n landelijk loon van 3.329 euro is natuurlijk een gemiddelde. En veelverdieners trekken zo’n gemiddelde naar boven. Daarom vermelden we ook de mediaan en die ligt in ons land precies op 3.000 euro bruto. Concreet betekent dit dat de helft van de ondervraagden in België minder verdient dan 3.000 euro en de andere helft meer verdient dan dat bedrag.

Brussel betaalt best

Al zijn er dus behoorlijke regionale verschillen. In Limburg verdien je met 3.054 bruto gemiddeld 275 euro minder dan in de rest van het land. Al doet Limburg het inzake de hoogte van het loon wel beter dan bijvoorbeeld Namen (2.952 euro gemiddeld) en Luik (3.025 euro gemiddeld). Maar nogmaals: het gaat telkens om gemiddelden en het brede plaatje.

Over heel het land bekeken, kan je in Brussel het meest verdienen: 3.642 euro bruto per maand, ruim 300 euro meer dan gemiddeld in heel België en zowat 600 euro meer dan in Limburg. Het verschil heeft vooral te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de EU. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er goed vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld meer dan arbeiders en bedienden.

Na Brussel zijn Waals- en Vlaams Brabant de koplopers, gevolgd door Antwerpen. Kortom om het meest te verdienen, trek je best naar het Brusselse en in tweede instantie naar Antwerpen. De files en verkeersproblemen moet je er dan maar bijnemen.

>

>

>

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer