Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

CD&V nadat N-VA kandidate 'ontmaskert': "Trumpiaanse invloeden in Vlaanderen"

Het teken van de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse groepering.Beeld ANP

De Lokerse CD&V-afdeling heeft kandidate Safiye Calinalti uit de partij gezet nadat op beelden te zien was hoe zij de Grijze Wolven-groet bracht. Ze blijft wel op de kieslijst voor 14 oktober staan, aangezien die niet meer aangepast kan worden. CD&V-lijsttrekker Filip Liebaut stelt vast dat de campagne steeds vuiler gespeeld wordt, ook professor Johan Ackaert ziet een scherpere stijl.

In een Pano-achtige reportage bracht N-VA aan het licht dat Calinalti bijeenkomsten van de Turkse extreemrechtse beweging Grijze Wolven heeft bijgewoond, en daar ook de Grijze Wolven-groet bracht. Gisteravond besliste het CD&V-bestuur om haar uit de partij te zetten. Calinalti was zelf niet bereikbaar, en bij de partij willen ze niet te veel meer over de zaak kwijt. "Op het bestuur was de beslissing snel duidelijk. Ik heb ook een gesprek met mevrouw Calinalti gehad, maar dat is interne keuken. We gaan hier verder geen saga van maken. Er staan nog 34 goede kandidaten op de lijst, en daar gaan we mee verder", zegt lijsttrekker Filip Liebaut.

Daar doet CD&V ook goed aan, meent professor Lokale politiek Johan Ackaert (UHasselt). "Al wat nu nog gezegd wordt kan de schade alleen maar groter maken." Calinalti is dus uit de partij gezet, maar verder kan CD&V niets meer ondernemen. Op 14 oktober prijkt Calinalti's naam nog steeds op de Lokerse kandidatenlijst. De deadline om die lijst aan te passen was immers 20 september.

'We gaan hier verder geen saga van maken. Er staan nog 34 goede kandidaten op de lijst, en daar gaan we mee verder'
Filip Liebaut, lijsttrekker CD&V Lokeren

Dat betekent dat kiezers in het stemhokje nog steeds het bolletje bij Calinalti's naam kunnen kleuren. Ackaert benadrukt dat zij een volwaardige kandidate is, die verkozen kan worden en in de gemeenteraad kan zetelen. Aangezien CD&V haar uit de partij heeft gezet, zou dat dan als onafhankelijke zijn. Vraag is of die kans zo groot is, aangezien Calinalti op de 28ste van 35 plaatsen staat, niet bepaald de meest prominente plek. Toch mag je zo'n scenario zeker niet uitsluiten, zegt Ackaert. "Bij gemeenteraadsverkiezingen wordt meer dan de helft van de kandidaten verkozen op basis van naamstemmen. De plaats op de lijst doet er minder toe."

In de bewuste reportage brengt Safiye Calinalti de Grijze Wolven-groet.Beeld Repro YDS

Moddergevechten

Volgens Liebaut wordt de verkiezingscampagne vuiler gevoerd dan vroeger. "Ik stel vast dat niet alleen het populisme toeneemt in Europa, maar ook dat de trumpiaanse campagne-invloeden opmars maken in Vlaanderen. Men start echt moddergevechten, men viseert personen. Het gaat niet meer over ideeën over hoe een stad of gemeente vorm moet krijgen. Of daarmee de democratie en de bevolking gediend zijn, durf ik betwijfelen."

Ook Ackaert heeft het idee dat er een verruwing heeft plaatsgevonden. Het was de afgelopen maanden opvallend hoeveel kandidaten nog van lijsten werden gehaald. Denk aan de N-VA-kandidaten die gelinkt werden aan Schild & Vrienden, aan de joodse CD&V-kandidaat Aron Berger, of nu aan de (vermeende) Grijze Wolven-aanhangers. "Ik heb er geen statistieken van, maar naar mijn aanvoelen is dit nieuw. Het gaat heel scherp. De inzet is ook enorm hoog", aldus de professor.

'Sommige partijen zitten met een existentiële angst. Ik denk aan CD&V, maar ook sp.a'
Johan Ackaert, professor lokale politiek (UHasselt)

Hij legt uit hoe het lokale politieke landschap lange tijd gekenmerkt werd door een grote mate van stabiliteit, veel meer dan het nationale niveau. Tot 2012. Toen veranderde zowat 35 procent van de kiezers van partijvoorkeur. "Dat brengt met zich mee dat je partijen hebt die met een existentiële angst zitten. Ik denk aan CD&V. Als ik de pronostieken rond Antwerpen en een aantal andere steden moet geloven, ziet het er niet goed uit voor de christendemocratie in de steden." 

Doodsangst

Ook de resultaten van sp.a in de kleine gemeenten zijn volgens hem een reden tot ongerustheid. "In sommige gevallen gaat het over leven en dood. Vorige keer zagen we al dat de partij in 30 procent van de gemeenten waar ze alleen opkwam onder de 10 procent zat. Ik kan me voorstellen dat de scherpte van de campagne daar voor een stuk mee te maken heeft. Sommigen zitten met een enorme doodsangst."

Die angst is volgens hem niet de enige factor. Ook N-VA, een partij die wellicht lokaal nog zal groeien, speelt het immers hard. Misschien zelfs het hardst van allemaal. "Ik ga niet zeggen dat N-VA de campagne om ter vuilst voert, maar er zijn toch aanwijzingen dat men het heel scherp speelt ten aanzien van de potentiële tegenstanders. Denk aan de manier waarop Siegfried Bracke zich profileert rond het dossier van de Gentse huisvesting, of hoe de partij zich gedraagt ten aanzien van de CD&V in Antwerpen, waar men Kris Peeters eigenlijk voorstelt als een clown."

'Ik ga niet zeggen dat N-VA de campagne om ter vuilst voert, maar er zijn toch aanwijzingen dat men het heel scherp speelt ten aanzien van de potentiële tegenstanders'
Johan Ackaert, professor lokale politiek (UHasselt)