Direct naar artikelinhoud
Tesla

Elon Musk provoceert Amerikaanse beurswaakhond daags na schikking

Elon Musk, de CEO van Tesla.Beeld AFP

Tesla-oprichter Elon Musk heeft enkele dagen na zijn schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC een tweet verstuurd waarin hij de toezichthouder provoceert.

Musk zegt daarin dat de afkorting staat voor Shortseller Enrichment Commission in plaats van de Securities and Exchange Commission, zoals de officiële naam luidt. Daarmee stelt Musk dat de SEC vooral de belangen dient van shortsellers, mensen die speculeren op koersdalingen. Volgens Musk verricht de beurswaakhond geheel in lijn met de 'nieuwe naam' 'ongelooflijke werkzaamheden'.

Twitter bericht wordt geladen...

De beurstoezichthouder verweet Musk onlangs van fraude door op Twitter te reppen over een privatisering van Tesla en daarmee beleggers op het verkeerde been te zetten. Door het onderzoek van de SEC daalde de koers van het aandeel van de autobouwer.

In een schikking werd overeengekomen dat Musk zijn positie als bestuursvoorzitter van de fabrikant van elektrische auto's voor drie jaar moet neerleggen. Ook moeten Tesla en Musk ieder een boete van 20 miljoen dollar betalen.

De twee partijen hebben inmiddels een schikking getroffen. Die moet echter nog wel worden goedgekeurd door de rechter.

Onrust

Musk heeft in het verleden vaker voor onrust gezorgd door iets op Twitter te roepen. Zo noemde hij een van de leiders van de reddingsoperatie van jonge Thaise voetballers uit een grot een vermoedelijke pedofiel nadat hij de door Musk gebouwde reddingscapsules afdeed als een PR-stunt. De tweet werd verwijderd en de Tesla-baas maakte excuses.

Ook een 1-aprilgrap over een zogenaamd faillissement van Tesla viel bij beleggers minder goed. En dan was er nog flinke ergernis over een analistenbijeenkomst waarin Musk vragen over de financiering van het concern weigerde te beantwoorden. Ook hiervoor maakte de Tesla-baas later excuses. Hij was oververmoeid door alle perikelen rond de productie van Tesla’s massamodel Model 3, verklaarde hij een kwartaal later. Zeer charmant gaf hij beide geschoffeerde analisten de kans als eerste hun vragen te stellen.