Veroordeelde Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov beëindigt hongerstaking

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov heeft na zowat 4,5 maanden zijn hongerstaking beëindigd. Dat hebben de Russische penitentiaire diensten meegedeeld. De man werd in Rusland tot 20 jaar cel veroordeeld en zit zijn straf uit in een gevangenis in Siberië. De 42-jarige regisseur, die bekend is van de film 'Gamer' (2011), heeft volgens Moskou op schriftelijke wijze laten weten dat hij opnieuw eten wil ontvangen. "Er gebeurt een consultatie met enkele van de beste diëtisten van Moskou om een optimaal menu voor hem te ontwikkelen", zo vermeldt de mededeling van de gevangenisdienst nog.

Sentsov is afkomstig van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland na een conflict met Kiev in 2014 annexeerde. In mei van dat jaar werd Sentsov opgepakt door de Russische federale veiligheidsdienst FSB, officieel omdat hij een terreuraanslag op de Krim zou hebben gepland. Sentsov zelf blijft erbij dat hij voedsel en andere levensmiddelen naar Oekraïense soldaten bracht tijdens de annexatie van het schiereiland. In augustus 2015 werd hij veroordeeld tot 20 jaar cel.

Vorig jaar werd hij overgeplaatst naar een Siberische gevangenis, waarna hij op 14 mei besliste in hongerstaking te gaan. Na ongeveer twee maanden had zijn advocaat al gewaarschuwd dat de gezondheid van Sentsov er snel op achteruit ging.

In juli waren vier leden van de politieke punkgroep Pussy Riot tijdens de finale van het WK voetbal nog het veld opgelopen om de situatie van Sentsov onder de aandacht te brengen.

bron: Belga