Direct naar artikelinhoud
Groene energie

Primeur: grootste windmolens ter wereld binnenkort voor België

Archiefbeeld.Beeld BELGA

Northwester 2, het zevende Belgische offshorewindmolenpark, krijgt binnenkort de grootste windturbines van de wereld. Dat maakte de eigenaar Parkwind bekend op een persconferentie. Een wereldprimeur voor ons land.

Parkwind, het windenergievehikel van Colruyt en investeringsmaatschappij PMV, koos ervoor om 23 Deense MHI Vestas-turbines te plaatsen. Die hebben wieken van 80 meter lang en kunnen 220 meter hoog worden, tweemaal zo hoog als het atomium. Eén turbine kan 9,5 MW energie opwekken.

Northwester 2, waarvan de bouw in mei volgend jaar begint, zou het zevende offshore-windpark worden voor de Belgische kust. Het totale kostenplaatje bedraagt 700 miljoen euro.

In 2020 zouden de turbines operationeel moeten zijn. De federale regering wil namelijk de Kyoto-doelstellingen halen tegen eind 2020, en moet daarvoor alle geplande windmolenparken klaar hebben.

Het park komt op ongeveer 50 kilometer van de kust van Oostende te liggen, en is daarmee het verste windmolenpark in het Belgische deel van de Noordzee. Voor het blote oog zullen de turbines nauwelijks zichtbaar zijn.