Feest in de Olmense Zoo: vier jachtluipaardjes geboren

De Olmense zoo is dolblij: voor het eerst in dertien jaar zijn er weer jachtluipaarden geboren. In de Kempense dierentuin is vorige week immers één van de roofdieren bevallen van een gezonde vierling. ‘Mama en kroost stellen het wel, maar verblijven voorlopig nog veilig en warm in hun binnenverblijf’, klinkt het bij de dierentuin.

mrra

De vierling kwam op 28 september gezond en wel ter wereld. Vrouwtje Lisa – afkomstig uit een dierenpark in Duitsland in het kader van een uitwisselingsproject — klikte meteen met mannetje Jaffa. Een romance die meer dan welkom bleek.

Bioloog Robby Van der Velden: ‘We hebben 13 jaar moeten wachten op een geboorte bij onze jachtluipaarden. Uitval van enkele oudere dieren en genetische problemen bij de anderen verhinderden namelijk de voortplanting. Gelukkig brachten Lisa en Jaffa daar verandering in.’

Welpjes zorgen voor toekomstmuziek

Jachtluipaarden of cheeta’s hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de oprichting en de groei van de Olmense Zoo. In de beginjaren zorgde de succesvolle kweek van jachtluipaarden voor bekendheid en bijgevolg ook voor belangrijke ontwikkelingen van de zoo.

Ook vandaag staan de welpjes symbool voor een evolutie. ‘We hopen dat de geboorte en de inzet van deze soort voldoende is om in de toekomst te kunnen deelnemen aan het Europees Kweekprogramma zodat meer uitwisselingen mogelijk zijn.’ Enkele jonge cheeta’s zullen in de Olmense Zoo blijven zodat er een verjonging is binnen de groep. Na een observatieperiode zal blijken of ze al dan niet geschikt zijn om in de toekomst op hun beurt de soort voort te zetten.

Zorgen voor sterke, gezonde genen

Jachtluipaarden werden duizenden jaren met uitsterven bedreigd. Slechts enkele dieren overleefden en hebben de populatie in Afrika en Azië terug aangevuld. Toch is de geleden schade onomkeerbaar. De dieren zijn namelijk allemaal dichte familie van elkaar, waardoor ze ‘gevaarlijke’ genen delen en erg kwetsbaar zijn voor ziektes. Zo blijven jachtluipaarden een zwak ras met een verhoogde kans op uitsterven in de toekomst.

Het doel van kweekprogramma’s is dan ook om de populatie nu zo groot mogelijk te houden, waardoor men meer kennis kan vergaren over hun complexe genetica. Alleen zo zorgt men voor voldoende variatie in de genen van jachtluipaarden en dus hun voortbestaan.

Geef mee een naam

Net zoals bij de witoorpenseelaapjes en wolvenpups eerder dit jaar, mag het grote publiek voorstellen voor de namen van de vierling insturen via de Facebookpagina van de Olmense Zoo. De zoo is op zoek naar Afrikaanse namen die beginnen met de letter T. Benamingen met een onderliggende betekenis hebben een streepje voor.