Brandweer moet zich behelpen in aftands gebouw: “Eén douche voor 54 vrijwilligers, dat is toch veel te weinig”

© svl

De brandweermannen van Zele zitten in de rats. De kazerne vertoont een pak mankementen waardoor het korps al jaren opmerkingen krijgt van de inspectie. Zo hebben de 54 vrijwilligers bijvoorbeeld maar één douche ter beschikking.

Stef Van Overstraeten

De huidige brandweerkazerne is 50 jaar oud. In 2000 werd het recentere deel bijgebouwd. Toen beschikte het korps over drie wagens, ondertussen zijn dat er zeventien geworden. “De opdrachten de brandweer zijn in die 50 jaar nog grotendeels hetzelfde gebleven maar de daaraan gebonden gevaren worden steeds groter. De brandlast (hoeveelheid brandbaar materiaal in een woning die tot een grote brand kan leiden, nvdr.) van woningen is vele malen groter dan vroeger waardoor er ook ander materiaal nodig is om een brand te blussen. En nu is onze kazerne te klein om al die voertuigen te stallen”, legt postoverste Guy Van Peteghem uit. “Er is in het verleden door de gemeente veel geïnvesteerd in voertuigen en materiaal om aan de groeiende noden te voldoen maar het enige dat niet is meegegroeid is de huisvesting van dit alles.”

Het stopt ook niet bij het tekort aan plaats om de wagens te zetten. “Er zijn momenteel ook te weinig burelen. Er is enkel een ruimte voor de postoverste en een kleine vergaderzaal. En de opleidingsruimte kan niet afgesloten worden van de kantine. Daarnaast is er ook te weinig bergruimte, hebben we geen washok terwijl we de kledij wassen voor onze mannen, maar ook voor het korps van Berlare en van Lokeren. Een groot deel van de kelder kan niet meer gebruikt worden door opstijgend grondwater. Door de druk van het grondwater staat de vloer al bol. De bovenliggende vloer waar een aantal voertuigen staan begint te scheuren. En zeker niet onbelangrijk: we hebben maar 1 douche voor al onze vrijwilligers. Dat is toch veel te weinig. Als zij van een brand terugkeren, moeten ze allemaal douchen.”

Dat lukt dus niet en daarom gaan de meesten thuis douchen en dus worden de giftige stoffen meegenomen in de auto's. Om alles stevig te verbeteren vraagt de Zeelse brandweer naar een nieuwbouw, een Huis van de Veiligheid, waar ook de politie en de ambulancedienst terechtkan. “De elektrische installatie voldoet niet meer en als de stroom uitvalt is er geen back-up”, gaat Van Peteghem verder.

“Er is zelfs geen noodverlichting in onze huidige kazerne en ook gaan de poorten dan niet automatisch open. De politie kampt ook met een plaatstekort. Een nieuwbouw optrekken op de parking naast onze kazerne is de ideale oplossing. En als die klaar is komt het commissariaat vrij en dus ook het hele postgebouw waardoor er extra ruimte is voor andere zaken. Win-win dus. Hopelijk nemen de politici onze vraag mee na de verkiezingen als ze aan hun beleidsplannen beginnen. Berlare, Lokeren, Buggenhout en Dendermonde krijgen of hebben al een nieuwe kazerne, het wordt hoog tijd dat er in Zele ook één komt.”