BURGEMEESTERSRAPPORT. Daniël Termont finisht in mineur, maar met opgeheven hoofd

© Kristof Vadino

Daniël Termont krijgt van de Gentenaars op het einde van zijn twaalf jaar als burgemeester een 6,1 op 10. Dat blijkt uit een online bevraging bij 2.459 Gentenaars. De burgemeester blijft dus overeind, ondanks alles, maar eindigt zijn carrière wel met zijn laagste score in ons gemeenterapport.

Bert Staes

Een finish in mineur, maar met opgeheven hoofd. Dat krijgt Daniël Termont (SP.A) van de Gentenaars. Een 6,1 op 10. Een lage score voor Termont, die lang boven de andere burgemeesters van de centrumsteden uitstak qua populariteit. Die voorsprong is hij kwijt, maar een afgang wordt hem bespaard.

Het is de zesde keer sinds 2006 dat de redactie van Het Nieuwsblad/De Gentenaar en het onderzoeksbureau iVOX tienduizenden Vlamingen bevragen over hun burgemeester, gemeentebestuur en de aanpak van beleidsthema’s. In Gent gaven 2.459 mensen hun mening, via het internet.

Sociale woningen

De bevraging gebeurde tussen 7 september en 1 oktober, dus vóór de heisa rond de sociale woningen losbarstte. Maar de schandaalsfeer van de voorbije jaren laat duidelijk sporen na op de populariteit van Termont.

In de eerste jaren van zijn burgemeesterschap kon Termont op een sterke 7,4 op 10 rekenen. Maar zijn carrière sluit hij af met zijn zwakste persoonlijke score in ons rapport.

Circulatieplan

“De onterechte aanvallen op de socialisten laten in de perceptie sporen na”, klinkt zijn uitleg. “Maar het doet me plezier dat, als het over inhoud en over ons toekomst­project gaat, de mensen ons blijven steunen.”

Het zijn bewogen jaren geweest in Gent, met het circulatieplan en de ophef rond Optima en Publipart. Termont: “We hebben de afgelopen zes jaar moedige beslissingen genomen, die niet altijd meteen worden geapprecieerd, maar toch scoren we goed.”

Behoorlijk overeind

Toch sluit ook de paarsgroene bestuuursploeg achter Termont de legislatuur af met een zwakke score: een 5,9 op 10. Een jaar eerder was dat 6,7, in 2015 nog 6,4. In 2013 kreeg de ploeg 6,3 op 10. Gevraagd of het huidige bestuur beter of slechter is dan het vorige, antwoordt 35 procent van de bevraagde Gentenaars ‘slechter’ en 36 procent ‘hetzelfde’. Slechts 20 procent vindt dat het huidige gemeentebestuur beter werkt dan het vorige.

Vergeleken met de andere centrumsteden blijft Daniël Termont wel behoorlijk overeind. Bart De Wever van Antwerpen krijgt een 5,3 op 10 van zijn inwoners, Louis Tobback in Leuven 6 op 10. Bart Somers in Mechelen scoort wel merkelijk beter met 7 op 10. Renaat Landuyt in Brugge krijgt een buis: 4,3 op 10.

Gedroomde opvolger

“Als de score van de burgemeester exemplarisch mag zijn voor het model van besturen, dan is het duidelijk dat het model-Gent nog altijd beter scoort dan het model-Antwerpen”, besluit Termont.

Zelf verwijst hij naar de score van Rudy Coddens, die het vertrouwen krijgt van 47 procent van de Gentenaars. “Dat doet mij veel plezier; Rudy is mijn gedroomde opvolger. Ook daarom is het logisch dat mijn score wat verlaagd is: ik geef Rudy nu alle ruimte, hij heeft de leiding van onze campagne. Ikzelf blijf dankbaar dat ik al die jaren samen met de Gentenaars onze stad beter heb kunnen maken.”