Burgemeester Karen De Colfmacker van Zwalm: ”Ik beu het beu om te vechten tegen de perceptie die over mij bestaat”

© Hollandse Hoogte

Karen De Colfmacker, burgemeester van Zwalm, (33) verraste enkele maanden geleden vriend en vijand door zich geen kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap en de politiek de facto vaarwel te zeggen.

Pieter De Valkenaere

Om meer tijd voor haar gezin en tandartspraktijk vrij te maken dacht iedereen, maar dat blijkt niet zo te zijn. “Ik ben het beu om te vechten tegen de perceptie die er over mij bestaat”, antwoordt ze ietwat verrassend wanneer gevraagd naar de reden. In dat verband verwijst ze naar de media en deze burgemeestersenquête in het bijzonder. “Ook de vorige keren scoorde ik bijzonder slecht, iets waar ik het emotioneel bijzonder moeilijk mee heb gehad. De media onderschatten echt de impact die ze hebben op de perceptie van de bevolking. Ze kunnen iemand maken of kraken. Gelukkig kreeg ik veel steun binnen mijn partij, van Zwalmenaars en van politici van buiten onze gemeente. Ik vraag mij ook af wat het betekent wanneer een burgemeester wel goed scoort in zulke lijstjes, dat hij of zij veel handjes heeft geschud?”

De Colmacker erkent dat een heersende perceptie ook te maken heeft met keuzes en verwezenlijkingen tijdens de voorbije jaren, maar werpt tegelijk op dat enquêtes ook wat dat betreft tekort schieten.

80 procent van kiesprogramma gerealiseerd

“Ik denk dat ik mag zeggen dat ik het met onze ploeg goed heb gedaan. Eerst en vooral zijn we er in geslaagd om de meerderheid in stand te houden, iets wat bij mijn voorgangers niet altijd gelukt is en dus een trendbreuk is met het verleden. En daarnaast hebben we meer dan 80 procent van ons kiesprogramma gerealiseerd. Ik denk daarom dat we iedereen recht in de ogen kunnen kijken.” Ze besluit met een pleidooi voor de invoering van een burgemeesterschap naar Nederlands model. “Een burgemeester in de rol van een ambtenaar moet niet om de zoveel jaar dingen naar de gunst van de kiezer en kan zich dus meer met het beleid bezighouden. Zo'n rol zou mij veel beter liggen, want ik heb nooit geprobeerd om de populairste te zijn wel om beleid te voeren.”