Direct naar artikelinhoud
Banksy

Kunstwerk van Banksy vernietigt zichzelf na bod van miljoen euro

Kunstwerk van Banksy vernietigt zichzelf na bod van miljoen euro
Beeld Instagram casterlinegoodmangallery

Een werk van de beroemde kunstenaar Banksy heeft gisteravond tijdens een veiling in Londen zichzelf vernietigd, vlak nadat het voor ruim 1,1 miljoen euro was verkocht. Na de slag van de hamer kwam het canvas in slierten uit de onderkant van de lijst, waarin een kleine versnipperaar leek te zitten.

Banksy, een Britse straatkunstenaar die zijn ware identiteit ondanks zijn faam altijd verborgen heeft weten te houden, staat erom bekend dat hij zijn publiek graag voor de gek houdt. "We zijn geBanksyd", zei Alex Branczik van veilinghuis Sotheby's dan ook na het incident.

"Hij is waarschijnlijk de beste Britse straatkunstenaar en vanavond zagen we opnieuw wat voor een genie hij is", aldus Branczik, die zegt niet in het complot te hebben gezeten.

Vooraf werd verwacht dat het kunstwerk uit 2006, Girl With Balloon, zo'n 250.000 á 350.000 euro zou opbrengen. De opvallend dikke lijst was ook van Banksy en bevatte dus een soort versnipperaar. Het is niet duidelijk of de anonieme kunstenaar zelf in de zaal zat om het apparaat aan te zetten. Na het incident was er wel wat onenigheid tussen bewakers en een in het zwart geklede man met zonnebril en hoed op, schrijft The Art Newspaper. 

Het versnipperen maakt nu deel uit van het kunststuk
Alex Branczik van Sotheby's

Meer waard

Sotheby's heeft nog nooit meegemaakt dat een kunstwerk zichzelf bij een veiling vernietigde. De vraag is wat dit betekent voor de koper, die net ruim een miljoen euro had toegezegd. Normaal gesproken kan een koper afzien van de deal als een kunstwerk bij het veilinghuis beschadigd raakt, schrijft de Financial Times. Maar de grap van Banksy maakt zijn werk mogelijk alleen maar waardevoller.

"Het versnipperen maakt nu deel uit van het kunststuk", zegt Branczik. Mogelijk dient het werk voortaan als ultiem voorbeeld van guerillakunst, ofwel kunst die onverwachts opduikt op onverwachte plekken. Het veilinghuis is momenteel in gesprek met de koper, die naar verluidt erg 'verrast' was door de gebeurtenis.