Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hulp stroomt nu toe in Sulawesi, maar dodental na tsunami blijft stijgen

Officieel zijn er nu al minstens 1.649 doden bevestigd, maar er wordt gevreesd dat dat aantal nog verder zal oplopen. Intussen stroomt de buitenlandse hulp toe in het getroffen gebied. Het Belgische B-FAST-team zal echter niet worden ingezet in Sulawesi.

Volgens Buitenlandse Zaken is na overleg met Indonesië gebleken dat het Belgische B-FAST-team niet nuttig kan worden ingezet in Sulawesi. Daarom is besloten om het team niet naar het rampgebied te sturen. Wel sturen Belgische ngo's hulpgoederen zoals voeding, drinkwater, tenten en medicijnen naar Sulawesi en hebben een aantal nog altijd de krachten gebundeld in de campagne "Indonesië 12-12". Uw giften zijn daar nog altijd welkom. (Lees verder onder de tweet).

De buitenlandse hulp aan Sulawesi komt nu echt op gang volgens getuigen. Zo zijn militaire transportvliegtuigen vanuit Australië, Japan en Singapore aangekomen op de luchthaven van de getroffen stad Palu. Daar is ook een gespecialiseerd Frans team van brandweerlui aangekomen die in de omgeving lichamen gaan opgraven. De kans dat er overlevenden worden gevonden, wordt alsmaar kleiner, maar de Indonesische president Joko Widodo heeft beloofd dat alle lichamen zullen worden geborgen. Dat kan echter maanden duren. De regering zou echter ook overwegen om enkele zwaargetroffen wijken om te vormen tot massagraven en herdenkingssites omdat het onmogelijk zou zijn om alle lichamen terug te vinden.

Het Indonesische rampenagentschap heeft het officiële dodental nu op 1.649 gelegd, maar er zouden nog honderden tot zelfs duizend mensen vermist zijn. Meer dan 70.000 gezinnen zijn dakloos en volgens hulporganisaties zouden 1,5 miljoen mensen in het gebied hulp nodig hebben. Er vallen overigens nog altijd doden, want gisteren zouden twee mensen omgekomen zijn toen hun beschadigde huis in elkaar stortte. Sinds de ramp van 28 september zijn er al 450 naschokken geweest en sommigen daarvan hadden een kracht van meer dan 6, wat veel is. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tweede eiland van totale verwoesting

Het is al de tweede zware ramp in Indonesië op enkele maanden tijd. In augustus werd een groot deel van het eiland Lombok, ten oosten van Bali, verwoest door een serie zware aardbevingen. Daar zijn toen meer dan 400 doden gevallen en was de verwoesting enorm.

Nog geen twee maanden later is het dus de beurt aan het westen en het centrum van het grotere eiland Sulawesi. Niet enkel de stad Palu, maar ook andere steden en dorpen zijn daar van de kaart geveegd of onder meters dikke modderlagen bedekt.

Volgens getuigen zijn daar honderden huizen gewoon in de losse grond gezogen en verzwolgen. Dat komt door wat genoemd wordt "bodemvervloeiing" of "soil liquefaction". Door de grote spanning die wordt opgewekt door een zware aardbeving wordt de samenhang van grond zodanig verstoord dat die zich gedraagt als een vloeistof en leidt tot grondverzakkingen en dat is gebeurd in Sulawesi en eerder ook in Lombok.

Los van alle menselijke leed is de schade aan economische infrastructuur -toch al een pijnpunt in Indonesië- enorm groot. Het zou gaan om een van de zwaarste rampen in het land. De zwaarste ramp is de enorme tsunami van december 2004 die meer dan 230.000 mensen in de Indische Oceaan het leven kostte, waarvan 167.000 op het Indonesische eiland Sumatra.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen