Direct naar artikelinhoud
Brexit

Juncker: "Kans op brexitakkoord is groter geworden"

Jean-Claude Juncker.Beeld AFP

De kans dat er een brexitakkoord komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen dagen groter geworden. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd in een interview met Oostenrijkse media. Hij is niet zeker dat er tegen oktober een akkoord zal zijn, maar tegen november zou dat wel moeten lukken.

Juncker kreeg de vraag of er bij de volgende ontmoeting van Europese leiders een akkoord zal zijn. "Zo ver zijn we nog niet. Maar we zijn nog steeds vastberaden om een akkoord met de Britse regering te bereiken", aldus de Commissievoorzitter. Hij herhaalde bovendien dat een 'no-deal scenario' slecht zou zijn voor zowel de EU als het VK.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier verklaarde vorige maand al dat in november een akkoord bereikt zou kunnen worden, indien beide zijden realistisch blijven. En ook Alan Duncan, de staatssecretaris voor Europese Zaken, zei onlangs dat hij ervan overtuigd is dat er in oktober of in november een deal op tafel zal liggen.

"Gemoedelijkere sfeer"
Gisteravond nog toonden EU-functionarissen zich optimistisch over de voortgang van de onderhandelingen. Ze lieten weten dat de sfeer bij de gesprekken over de Ierse grens gemoedelijker is geworden. Die verklaring zorgde ervoor dat de Britse pond aan waarde won tegenover de euro en de dollar. 

Enkele weken geleden had Europees president Donald Tusk nog gezegd dat de plannen van premier Theresa May "onwerkbaar" waren. Vorige donderdag riep Tusk May dan weer op om ter zake te komen en een akkoord over het Britse vertrek te sluiten. Het Verenigd Koninkrijk verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie.