Langetermijnvisie voor Antwerpse parochiekerken voorgesteld

De stad en het Bisdom Antwerpen hebben dinsdag het ‘Parochiekerkenplan Antwerpen 2016’ voorgesteld. Dit plan bundelt de toekomscenario’s voor 69 Antwerpse parochiekerken. De stad en het Bisdom Antwerpen willen zo werken aan een langetermijnvisie voor een zinvol en haalbaar gebruik van kerkgebouwen.

inke

De voorbije twee jaar hielden de stad en het Bisdom gesprekken met 69 lokale kerkbesturen en tien centrale kerkbesturen om een toekomstvisie voor hun kerkgebouwen uit te werken. Alle toekomstscenario’s zijn nu een eerste keer samengevat in het ‘Parochiekerkenplan Antwerpen 2016’.

“Het plan is een belangrijke stap naar de toekomst”, zegt schepen voor Erediensten Philip Heylen (CD&V). “Het is een leidraad voor verder overleg en een stevige kapstok om samen te zoeken naar een zinvol en haalbaar gebruik van onze kerkgebouwen.”

“Soms zijn er al concrete plannen die in de lokale parochie gegroeid zijn, soms zijn die bijna klaar voor uitvoering. Maar vaak is het niet zo eenvoudig en formuleren we eerst een richtinggevende visie. Dat is dan een vertrekpunt om de mogelijkheden verder te onderzoeken met de lokale kerkgemeenschappen en andere betrokkenen. De gesprekken daarover zijn nog lang niet ten einde.”

Niet terugtrekken

“Het Bisdom Antwerpen gelooft in de toekomst van de katholieke kerkgemeenschap in de regio Antwerpen en gaat ervoor”, zegt ook Antwerps bisschop Johan Bonny. “Voor wie een toekomstgericht beleid voert, is de vraag niet alleen wat er niet meer is of wat er nog is, maar ook en vooral wat er best zou zijn of wat we willen mogelijk maken.”

“Antwerpen heeft een (relatief) klein historisch centrum en een brede pluriforme periferie (randgebied). Die periferie is voor het Bisdom Antwerpen een belangrijk punt van aandacht. Indien we het ons gemakkelijk wilden maken, zouden we ons uit deze complexe periferie kunnen terugtrekken. Dat is echter niet onze keuze. We voelen ons daarin gesterkt door paus Franciscus die er sinds zijn verkiezing op hamert dat de Kerk zich niet uit de periferieën van onze samenleving en van het menselijke leven mag terugtrekken.”

Verandertraject

Voor elf kerken is het lokale kerkbestuur zelf een verandertraject gestart. Ze worden hierbij ondersteund door de stad Antwerpen, het Bisdom Antwerpen en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur. Bij vijf van de elf kerken wordt nagekeken of het kerkgebouw naast zijn functie als eredienstruimte ook kan worden gebruikt voor sociale, culturele, groen- of woonfuncties.

Bij drie andere kerken zal de eredienst verhuizen naar een kleinere ruimte of kapel. Voor nog drie andere kerken worden de mogelijkheden van het gebouw verder onderzocht.

De volgende jaren wordt voor een dertigtal parochiekerken de mogelijkheid tot nevenbestemming onderzocht. Op die plekken blijft de parochie bestaan en het kerkgebouw blijft ook kerk. Niet voor elk kerkgebouw op het grondgebied van de stad Antwerpen zal dus een verandertraject worden opgestart.

ayer_cb7f",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:prerollUrl.replace("preroll","postroll"),loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_7z2of6v8 "}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",r,l,e);var n=a.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+l+"sec - totalTime: "+i+"sec - Caller: "+n)}var n=document.getElementById(e),r="0_7z2of6v8 ",t="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",l=0,i=0,o=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,c=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");i=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var r=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(r.length>0)for(var t=r.length;t>=r.length;t--){var l=r[t-1];l&&l.parentNode.removeChild(l)}if(a&&a.Source){var o=a.Source;switch(o){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=n.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+o+' op

",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){l=l!=Math.round(e)?Math.round(e):l}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==l&&o||(i>l&&a(e),0==l&&"playing"==e&&(o=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){i>l&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){i>l&&(l=e,a("seekingStarted"))}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,n){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),l=0,r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t),a("playing")})})

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER