Direct naar artikelinhoud
Muziek

Tegendraads, theatraal of toekomstmuziek: deze concerten mag u deze week niet missen

Chris, hier nog als Christine and the Queens, speelt deze week in Vorst Nationaal.Beeld Photo News

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Yellow Days

Ja, het is goedkoop en lui om Yellow Days – het pseudoniem van de Britse tiener George van den Broek – in een adem met King Krule te noemen. Maar de vergelijking houdt wél steek. Enerzijds omdat ze zich beiden een weg naar je hart croonen, anderzijds omdat ze een zwak hebben voor melodieën die tegelijk krakkemikkig én aanstekelijk klinken. Of Yellow Days’ carrière ook zo’n rotvaart zal lopen als die van Krule wordt nog afwachten. Afspraak in Charlatan voor zijn eerste grote test.

Op 10/10 in Charlatan, Gent.

2. Martin Kohlstedt

Je moet als Duitser met een piano jezelf maar eens door een zoekmachine jagen. Er is geen ontkomen aan de vergelijking met Nils Frahm. Dat is in het geval van Martin Kohlstedt niet anders. De pianovirtuoos uit Breitenworbis, Thüringen bewoont het spanningsgebied tussen Grandbrothers, Hauschka en – u raadt het nooit! – Nils Frahm. Kortom: neoklassiek van bovenaards niveau die u van uw witte sokken zal blazen.

Op 9/10 in STUK, Leuven.

3. Low

Low slaat op twaalfde langspeler Double Negative een donkere steeg in. Het is er kil, het meurt er, maar ’t is er evenzeer aangenaam vertoeven. Ook muziekjournalist Sasha Van der Speeten keerde met knikkende knieën maar een positieve evaluatie huiswaarts: “Een grandioos album van een band die weigert op zijn lauweren te rusten. Weerbarstig, innoverend, tegendraads, troostend.” Benieuwd naar wat dat live gaat geven.

Op 11/10 in Botanique, Brussel.

4. VIDEODROOM met o.a. Thurston Moore, Gaika en Kilbourne

De meeste dromen zijn bedrog, maar de dromenfabriek van Film Fest Gent en Vooruit stelt zelden teleur. Met VIDEODROOM leggen de partners een brug tussen klank en beeld. Concreet: soundtracks worden herwerkt, films worden gedeconstrueerd, en de artiesten die daarvoor naar Gent worden gehaald zijn niet de minsten. Thurston Moore (die van Sonic Youth!) verzorgt de muziek bij vier kortfilms van de Oekraïens-Amerikaanse cineaste Maya Deren, Londense rapper Gaika jaagt de anime-cultfilm Akira door de versnipperaar en de New Yorkse dj en producer Kilbourne zal vampierenklassieker Blade van gabberhouse voorzien.

Van 10/10 tot en met 19/10 in Vooruit, Gent.

5. Mark Lanegan & Duke Garwood

Mark Lanegan en Duke Garwood samen op een podium zetten, is om miserie vragen. Wanneer Lanegans stemgeluid tegen de slepende arrangementen van Garwood aanschurkt, kunnen we ons geen andere situatie inbeelden dan een concertzaal die collectief naar adem hapt. Het duo stelt in De Roma hun laatste gezamenlijke worp With Animals voor, dat – volgens de perstekst – “een album is dat de geluiden van de nacht in zich draagt, maar eindigt met een sprankel hoop en de belofte van een glinsterende ochtendstond”. Ontwaken op vrijdag gaat heerlijk zijn.

Op 11/10 in De Roma, Antwerpen.

6. Christine and the Queens

“Ik ben theatraal. En geil, zoals je kunt horen op dit album. Ik wil niet langer wanhopig een vriendin zijn, maar een minnares”, gaf Chris – formerly known as Christine and the Queens – in De Morgen toelichting bij haar gelijknamige tweede plaat, waarop pop en elektroclash als een vlot draaiende tandem de lakens uitdelen. Of Chris ons kan verleiden wanneer ze op de planken staat, valt af te wachten. Hopelijk doet ze het in Brussel niet in haar steenkolenengels. Frans staat haar duizend keer beter.

Lees hier ons interview met Chris.

Op 12/10 in Vorst Nationaal, Brussel.

7. Desertfest

Volgt u een dieet van stoner, sludge en doom metal? En hebt u een zwak voor decibels die als dolgeslagen drilboren de trommelvliezen doorboren? Dan kampeert u volgend week vermoedelijk in Trix voor de derde editie van Desertfest. “Het mekka van stoner, doom, psychedelic en retro rock”, onthouden we uit het lovende verslag van de vorige editie. Amenra, Orange Goblin, Yuri Gagarin en meer hebben hun komst bevestigd. Breng naast uzelf ook oordoppen mee.

Van 12/10 tot en met 14/10 in Trix, Antwerpen.

8. Beach House

Behoeft Beach House, de band van Victoria Legrand en Alex Scally die aan de wieg lag van de term droompop, nog een introductie? Ze zijn na zeven platen nog steeds de verkeersleiders aan het kruispunt waar dag en nacht, weemoed en melancholie, pop en indie kruisen. “Beach House is geen andere groep geworden op, maar kleine accentverschuivingen houden zijn geluid boeiend. Met zevende album 7 boort Beach House tot diep in zijn ondergrondse zonder zijn dromerige luchtigheid te verjagen”, schreef onze recensent Sasha Van der Speeten. En die haalt zijn loftrompet niet zomaar boven.

Op 13/10 in de AB, Brussel.

9. Marc Moulin by Philip Catherine en STUFF.

Tien jaar na het overlijden van icoon Marc Moulin brengt Flagey een eerbetoon aan de Belgische jazzfunk-elektropionier, in het gezelschap van diens muzikale sparringpartner en vriend Philip Catherine en STUFF., een band die van hem had kunnen zijn. Beiden brengen een hommage aan de avant-gardist en genre-bender die Marc Moulin was, door jazzrock, funk, soul en progressive te versmelten. Verwacht een snik, een traan, en losgeslagen heupen.

Op 14/10 in Flagey, Brussel.

10. Ry Cooder

De laatste keer dat Ry Cooder een snaar beroerde op Belgisch grondgebied was in 2009. Het is intussen 2018, Ry Cooder komt naar de Antwerpse Stadsschouwburg én hij bracht eerder dit jaar nieuwe muziek uit die door Humo’s Serge Simonart op gejuich werd onthaald: “Na een halve eeuw de gitaar te heruitvinden en vergeten wereldmuziek te rehabiliteren moet niemand hem nog zeggen hoe en wanneer hij een plaat moet maken. Ry Cooder zit op een niveau waar anderen van dromen.”

Op 11/10 in Stadsschouwburg, Antwerpen.