© HBvL

Nieuwe wandelroutes be-MINE

be-MINE in Beringen is niet alleen de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen, je kan er nu ook heerlijk wandelen. Stad Beringen nam het initiatief om er samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Lage Kempen de wandelinfrastructuur te optimaliseren en vier nieuwe wandelroutes te ontwikkelen. Op de uitgestippelde wandelingen kom je in een grote variatie van uitzichten en sferen terecht waar er voor iedereen wat te beleven valt.

rv/zb

Ludo Claes, voorzitter vzw Toerisme Beringen: “Erg leuk is de interactieve, blauwe wandeling. Download de gratis app ‘Beringen: de cité’ en krijg tijdens deze wandeling, via video- en geluidsfragmenten, meer informatie over de cité en het mijnleven. De gele route volgt het kolenspoor en is over de gehele lengte van 6,3 km toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De groene route is op maat van kinderen uitgewerkt en loopt over de Avonturenberg. De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen tijdens de rode wandeling, die over de grote terril kronkelt, met natuurlijk een prachtig uitzicht vanaf de top!”

be-MINE ligt met Beringen-Mijn in de vallei van de Zwarte Beek en vervolledigt er, samen met de wandelgebieden van ‘Koersels Kapelleke’ en ‘Paal’, het wandelaanbod in de streek.

In totaal kan je in en rond be-MINE terecht voor 20,6 km aan wandelroutes waarbij de link met de mijn de kern is.

Gilbert Lambrechts, schepen van Toerisme: “De ontsluiting van het wandelgebied is een perfecte aanvulling op de reeds succesvolle reconversie van Beringen-Mijn. Het landschap werd omgevormd van een afvalberg van de mijn naar een prachtig natuurgebied waar bossen en open plekken elkaar afwisselen. In en rond de mijngebouwen werd reeds een ruim recreatief aanbod gerealiseerd: het Mijnmuseum, het zwembad Sportoase, het duikcentrum TODI, de Avonturenberg en mountainbikeparcours op de terril, het retailpark be-MINE Boulevard en het klimcentrum Alpamayo. Hiermee zet be-MINE zich duidelijk op de kaart als recreatieve totaalbestemming”

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap: “Zoals voor alle wandelgebieden, is het Regionaal Landschap Lage Kempen ook voor dit gebied op zoek naar wandelmeters en -peters. Dat zijn vrijwilligers die regelmatig in het gebied komen wandelen en elke onregelmatigheid, zoals verdwenen paaltjes of slecht bereikbare wandelpaden, melden. Dankzij deze vrijwilligers kan het Regionaal Landschap de infrastructuur van het gebied mooi in orde houden en kan de wandelaar zorgeloos genieten van onze mooie Limburgse natuur”

De stad Beringen financierde de ontsluiting van het wandelgebied voor een bedrag van 16.000 euro. De wandelkaart is te koop via de toeristische dienst van Beringen of kan gedownload en besteld worden via www.wandeleninlimburg.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer