Direct naar artikelinhoud
verkiezingen

Meer dan 3.000 Brusselaars ontvingen nog geen oproepingsbrief

Op zondag trekken we naar de stembus voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Maar in Brussel hebben meer dan 3.000 mensen nog geen oproepingsbrief gekregen.Beeld ANP

Meer dan 3.000 Brusselaars hebben hun oproepingsbrief voor de verkiezingen van zondag nog niet ontvangen. Bpost onderzoekt de zaak. De stad Brussel verzekert intussen dat iedereen wel degelijk zal kunnen stemmen.

en

Lichte paniek in de Brusselse Kaaienwijk. Zes dagen voor de verkiezingen hebben meer dan 3.000 kiesgerechtigden nog steeds geen stembrief in de bus gekregen, hoewel de meeste andere Brusselaars die al enkele weken geleden ontvingen.

"We zitten met een probleem", zegt stadssecretaris Luc Symoens. "Op 14 september hebben wij alle gegevens overgemaakt aan Bpost, maar daar is iets misgegaan. Er is een intern onderzoek gestart om te zien wat precies. Een postbode die zijn werk niet heeft gedaan, een machine die de brieven niet heeft afgedrukt: we weten het niet."

Uiterlijk donderdag

Zondagavond verzekerde Pascale Gemine, beheerscontroleur bij de stad, nog dat het aantal getroffen beperkt bleef tot "enkele tientallen, maximaal honderd kiezers op een totaal van 90.000". Nadat zich op sociale media steeds meer mensen meldden, onder meer ook Brussels minister Pascal Smet (sp.a), zag de stadssecretaris zich deze namiddag verplicht de eerdere schatting bij te stellen.

'Een postbode die zijn werk niet heeft gedaan, een machine die de brieven niet heeft afgedrukt: we weten het niet'
Stadssecretaris Luc Symoens

Het gaat volgens Luc Symoens om vijf straten: Antwerpselaan, Ieperlaan, Diksmuidelaan, Pijlstraat en "nog een vijfde straatje waarvan de naam mij ontglipt". Samen goed voor meer dan 3.000 kiezers. Symoens maakt zich sterk dat het probleem nog kan worden opgelost: "We brengen het tegen donderdag in orde. Morgen, dinsdag, drukken wij duplicaten van alle oproepingsbrieven die niet zijn verstuurd. De betrokken kiezers zullen deze uiterlijk donderdag in hun brievenbus aantreffen."

De Kaaienwijk is een wijk met een relatief hoog aantal Nederlandstaligen. Het waren vooral kandidaten Ans Persoons (Change.Brussels) en Bart Dhondt (Groen) die op sociale media signaleerden dat ze dagelijks werden aangesproken door mensen die geen oproepingsbrief hadden ontvangen. "Uiteraard is er geen enkel verschil tussen Franstaligen en Nederlandstaligen", benadrukt woordvoerster Maïté Van Rampelbergh op het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS). "Het probleem ligt ook niet bij de stad Brussel, maar bij Bpost."

"Ik hoop dat ze er nog in slagen om iedereen een duplicaat te bezorgen", zegt Ans Persoons. "Wat met mensen die het pas laat merken, bijvoorbeeld vrijdag of zaterdag? Zij kunnen hun democratisch recht niet uitoefenen."

'Wat met mensen die het pas laat merken, bijvoorbeeld vrijdag of zaterdag? Zij kunnen hun democratisch recht niet uitoefenen'
Ans Persoons, voormalig schepenChange.Brussels

De stad Brussel verzekert intussen dat ook in dat geval iedereen zal kunnen stemmen, ook wie op zondag naar het stembureau gaat met enkel zijn of haar identiteitskaart.

Vorige week bleek in Kortessem dat een postbode 500 stembrieven had achtergehouden. Hij werd meteen ontslagen.