© Hollandse Hoogte / David Rozing

DISCUSSIE. Moeten er nog meer controleartsen naar ‘zieke’ werknemers?

Bedrijven sturen vaker controleartsen naar zieke werknemers, om na te gaan of die wel wettig ziek zijn en thuis zitten. In één op de vier gevallen wordt trouwens vastgesteld dat het om onwettig verzuim gaat… Is het dan ook logisch dat er nog meer wordt gecontroleerd?

ph

Hoofdpijn, griep, een duizelig gevoel, een slechte rug, maar ook burn-out of psychische problemen… Veel dingen die moeilijk te controleren zijn en waar de huisarts al snel een paar dagen vrijaf voor schrijft, worden gecontroleerd in opdracht van de werkgever.

Dat aantal controles is tussen 2015 en 2017 enorm gestegen, in zoverre zelfs dat er te weinig controleartsen zijn. De bedrijven zien gunstige evoluties in het aantal onwettige afwezigheden en het totaal aantal ziektedagen. Dat omdat ook de huisartsen minder snel ‘een hele week’ voorschrijven.

Wat vindt u? Verhoogt dit aantal controles de werkstress, of is het alleen maar bedoeld om de werkgevers vooruit te helpen? Of zou er anders écht te veel geprofiteerd worden van het systeem van tijdelijke afwezigheid wegens ziekte?

Reageer via onderstaand formulier. Een selectie van de reacties bundelen we dinsdag in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER