Direct naar artikelinhoud
binnenland

Moeder Merel De Prins over vrijlating doodrijder: "Ik geloof niet dat hij spijt heeft"

Peggy en Kris De Prins, de ouders van Merel De Prins in 2016.Beeld BELGA

Muhammed Aytekin, de man die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed in Vilvoorde, mag de gevangenis verlaten met een enkelband. Dat heeft de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank vandaag beslist. De moeder van Merel De Prins reageert verslagen op de vrijlating van de dader: "Ik geloof niet dat hij spijt heeft".

De verdediging had gevraagd om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen, zodat hij zijn straf verder thuis zou kunnen uitzitten met een enkelband. "De opsluiting heeft een grote impact gehad op Aytekin", klinkt het. 

Wel moet Aytekin rekening houden met de verzuchtingen van de nabestaanden, wordt hij therapeutisch opgevolgd en zal hij, voor zover dat medisch mogelijk is, moeten gaan werken. 

Muhammed Aytekin.Beeld BELGA

De 23-jarige Aytekin werd in januari 2017 veroordeeld tot een effectieve celstraf van 5 jaar, een boete van 6.000 euro en een levenslang rijverbod. Enkele maanden nadien mocht hij de gevangenis al verlaten omwille van een ernstige oogziekte, maar die vrijlating werd later ingetrokken.

Moeder De Prins: "Zijn spijt en beloftes zijn in scène gezet"

De moeder van Merel De Prins reageert ondertussen verslagen op de vrijlating van Aytekin en ze gelooft niet dat hij spijt heeft. “Het is geen troost dat hij met enkelband vrijkomt, ik dacht dat vijf jaar effectief, vijf jaar effectief betekende. En ik dacht dat hier een voorbeeld ging gesteld worden. Ik vind het al zeer respectloos dat hij hier zelf niet ter plaatse is”, zegt Peggy Muyldermans, de moeder van Merel aan VTM Nieuws. 

De dader van het dodelijke vluchtmisdrijf zegt zelf veel spijt te hebben van zijn daad en belooft nooit meer te rijden. “Ik geloof dit niet, dit is allemaal in scéne gezet. Hij komt hier nu uit als het grote slachtoffer, maar wij zijn wel onze dochter voor altijd kwijt.”

Lees verder onder de foto.

Merel De Prins overleefde de aanrijding niet.Beeld RV/Photonews

Al ruim twintig keer veroordeeld

Aytekin reed de 12-jarige Merel De Prins aan op 18 oktober 2015. Het ongeval vond kort na de middag plaats op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat in Vilvoorde. De 12-jarige Merel, die met de fiets onderweg was naar huis, werd op het fietspad aangereden door een BMW die er na de aanrijding onmiddellijk vandoor ging. Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar overleed diezelfde avond aan haar verwondingen. 

Bestuurder Muhammed Aytekin (toen 21) nam eerst de vlucht naar Hongarije maar gaf zich op 2 november dan toch aan bij de politie. Intussen was gebleken dat de jongeman nooit een rijbewijs had behaald maar wel al achttien keer werd veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs en vijf keer voor rijden ondanks een rijverbod, waarbij hij telkens een nieuw rijverbod kreeg opgelegd. Ook op het moment van het ongeval was hij ontzet uit het recht tot sturen. 

Bloemen, kaarsen en een foto van Merel De Prins, op de locatie van het ongeval.Beeld belga