© Isopix/Instagram

Lena Dunham openhartig over haar fibromyalgie

'Girls'-actrice Lena Dunham lijdt aan fibromyalgie, dat heeft ze via Instagram zelf bekendgemaakt. Het gaat om een chronische aandoening waarbij pijn, stijfheid en vermoeidheid het lichaam teisteren. Ook Lady Gaga is een bekende patiënt.

flb

Een van de bekendste fibromyalgiepatiënten is Lady Gaga. Wie de Netflix-documentaire 'Gaga: Five Foot Two' zag, weet hoezeer ze daaronder gebukt gaat. En nu hebben mensen die aan de ziekte lijden er nog een tweede boegbeeld bij: Lena Dunham. In een post op Instagram praat de actrice en regisseur openhartig over haar ervaring ermee.

"Dit is een post over chronische pijn", steekt ze van wel. "Sommigen praten erover, maar anderen zijn daar bang voor omdat het ten koste van hun job of relatie zou gaan. In zekere zin is het erg analoog aan een seksueel trauma. Het is ook bewezen dat er een link is tussen chronische pijn en trauma. Afgelopen nacht werd ik om 3 uur wakker. Het was alsof iedere cel in mijn nek aan het zingen was. Mijn enkels en polsen voelden zwak en mijn vingers deden niet wat ze hoorden te doen. Toen ik wou mediteren, voelde ik een pijnscheut van mijn nek tot mijn voet."

"Ik geloof je"

Die pijn verhindert dat ze normaal door het leven kan gaan en ze wil anderen die er aan lijden dan ook tonen dat ze hen begrijpt. "Sorry als ik niet meteen antwoord op je berichtje of e-mail, of als ik niet kom opdagen zoals iedereen anders het zou doen. Ik lijk op het eerste zicht gezond, maar het is zoveel complexer dan dat en ik probeer gewoon alles te doen wat nodig is om een leven vol vreugde te behouden. Dit is fibromyalgie. Het is weinig begrepen en ook al weet ik dat ik veel steun krijg, toch is het soms moeilijk om het gevoel van me af te schudden dat ik gek ben. Maar dat ben ik niet en jij ook niet. Jouw pijn, welke vorm die ook aanneemt, is de jouwe en is echt. Ik geloof het als je zegt dat je pijn hebt. Ik heb keer op keer geleerd hoe belangrijk het is om geloofd te worden."

Endomitriose

Een leven zonder pijn lijkt er dus niet meteen in te zitten voor Lena Dunham. De fibromyalgie is trouwens niet de enige ziekte die haar nekt(e. Eind 2017 liet ze nog haar baarmoeder verwijderen omdat ze te veel werd geplaagd door endomitriose, een chronische aandoening van het baarmoederslijmvlies die eveneens bijzonder pijnlijk kan zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer