Direct naar artikelinhoud
State of the union

State of the Union van Michel: "Show me the money, here is the money"

Premier Charles Michel (MR) brengt zijn state of the union in het parlement.Beeld BELGA

"Deze regering heeft voor 12,9 miljard euro aan lastenverlagingen op arbeid doorgevoerd. Show me the money, here is the money." Ondanks de moeilijkheden voor centrumrechts, houdt premier Charles Michel (MR) de kin omhoog in zijn regeerverklaring. 

Centrumrechts nadert de eindmeet. Met zijn regeerverklaring van vanmiddag heeft Michel het laatste jaar van deze regeerperiode officieel op gang getrapt. De verwachtingen zijn laag: deze coalitie heeft nooit uitgeblonken in samenhorigheid. Met de nationale verkiezingen in zicht zal dit er waarschijnlijk niet op verbeteren. Zeker niet als een aantal partijen tegen een electorale nederlaag aanlopen op 14 oktober.

Toch houdt premier Michel de kin omhoog. Hij benadrukt dat zijn regering "de economie een boost heeft gegeven" en tegelijk "de overheidsfinanciën heeft gesaneerd". 

De premier kreeg de handen op mekaar met de uitspraak dat zijn coalitie voor "12,9 miljard euro aan lastenverlagingen op arbeid heeft doorgevoerd, voor de mensen die werken en nieuwe jobs creëren. Show me the money, here is the money."

Dit jaar blijft Michel focussen op zijn mantra 'jobs, jobs, jobs'. "Dat blijft onze obsessie", benadrukt hij. Zijn eerste prioriteit dit laatste regeringsjaar is dan ook de uitvoering van de jobsdeal en het investeringspact. "Onze werkgelegenheidsgraad is gestegen, maar ligt nog steeds onder onze Europese doelstelling. (…) De degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen is daarom een belangrijke impuls. Sommigen maken daar een karikatuur van, maar stimuleren en activeren zijn de sleutelbegrippen."

Energie

Uiteraard kon de energiekwestie niet ontbreken in de regeerverklaring. Als het licht komende winter uitgaat, zal dat de regering-Michel worden aangerekend. De premier schuift de zwartepiet door richting Engie Electrabel, de Frans-Belgische uitbater van de kerncentrales. "We zullen alle mogelijke rechtsmiddelen gebruiken om Electrabel verantwoordelijk te stellen voor stijgingen van de elektriciteitstarieven."

Michel benadrukt wel dat hij er zelf alles aan doet om meer stroomimport te krijgen. "Ik heb gisteren met Duits bondskanselier Angela Merkel gebeld. Zij heeft me haar medewerking toegezegd om stroom te importeren." Over hoeveel stroom het precies gaat, voorlopig niet geweten. Daar zijn de komende dagen nog vergaderingen over gepland. 

'We zullen alle mogelijke rechtsmiddelen gebruiken om Electrabel verantwoordelijk te stellen voor stijgingen van de elektriciteitstarieven'
Premier Charles Michel (MR)

Michel belooft ook om in het komende jaar een beslissing te nemen over de vervanging van de stilaan verouderde Belgische F-16’s. Het dossier is al enkele maanden klaar, maar de regering hakt de knoop vooralsnog niet door. "We zullen die beslissing nu heel snel, en zeker voor het einde van de regeerperiode nemen."

Factchecking

Nog dit: premier Michel belooft ook een bijdrage aan een fonds dat initiatieven rond factchecking wil stimuleren. "Want we trappen te vaak in de val van fake news. Zonder altijd te checken of te verifiëren of het wel klopt", aldus Michel.

Volgens minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) gaat het om een fonds van 1,5 miljoen euro voor onder meer de ontwikkeling van tools die burgers moeten toelaten om beter te begrijpen welke organisaties achter bepaalde onlineadvertenties schuilgaan.